Az OECD hétfőn közölt adatai szerint a tagállamok együttes gazdasági teljesítménye már sorban a hatodik negyedévben nőtt, de az Európai Unió lefékezte a kilábalást a válságból.

Az unió egészében és az euróövezetben egyaránt 0,4 százalékra lassult a növekedés a nyári hónapokban, a második negyedévi 1 százalékról. A legnagyobb mértékű visszaesés Németországban, az unió vezető gazdaságában volt, ahol a bővülés üteme 2,3 százalékról 0,7 százalékra csökkent. 

Ugyanakkor az Egyesült Államokban és Japánban, a két legnagyobb fejlett piacgazdaságban nagyobb ütemre kapcsolt a növekedés, Amerikában 0,4 százalékról 0,5-re, Japánban 0,4 százalékról 0,9 százalékra gyorsult a GDP-növekedés. 

A párizsi székhelyű szervezetnek 33 tagja van. Magyarország a rendszerváltás után, 1996-ban csatlakozott. Magyarországra vonatkozóan az OECD nem közölt harmadik negyedévi adatokat. A második negyedévben stagnált a magyar gazdaság a szervezet kimutatása szerint, míg a közép-kelet-európai térség többi OECD-tagországában növekedés volt; Szlovákiában 1,2 százalékkal, Csehországban 0,9 százalékkal, Lengyelországban 1 százalékkal, Szlovéniában 1,1 százalékkal nőtt a GDP a második negyedévben az előző három hónaphoz képest az OECD hétfőn megjelent felmérése szerint.