A következő két évben felgyorsul az OECD-országok gazdasági növekedése, de a kilábalás továbbra is egyenetlen és magas munkanélküliséggel párosul - áll az OECD legújabb elemzésében. A következő időszak legfőbb kihívása, hogy a gazdaságpolitika által vezérelt növekedést önmagát fenntartó bővüléssé kell átalakítani.

A szervezet szerint a tagországok GDP-je 2,3 százalékkal bővülhet jövőre és 2,8 százalékkal 2012-ben. Az Egyesült Államok esetén ez 2,2 és 3,1 százalék körül alakulhat, míg az eurózóna esetében rendre 1,7 és 2 százalék lehet. A fejlődő országoktól továbbra is gyorsabb növekedést vár az OECD, aminek hatására a világkereskedelem több mint 8 százalékkal bővülhet jövőre és 2012-ben is.

Magyarországot illetően a szervezet kiemeli, hogy 2010-ben folytatódott a bővülés, amit továbbra is a külső piacok segítenek. A növekedés viszont felgyorsul, amint a hazai fogyasztás is élénkülésnek indul. Ezek alapján az OECD azzal számol, hogy idén 1,1, jövőre 2,5, 2012-ben 3,1 százalékkal bővülhet a hazai gazdaság. Az infláció közép távon 3 százalék körül stabilizálódhat.

A szervezet kiemeli: a kormány átmeneti intézkedések meghozatalával szándékozik tartani a deficitcélt. A kormány elköteleződése a hiánycélok tartása mellett szükséges ahhoz, hogy csökkenjenek a finanszírozási költségek és megerősödjön a magánszektor gazdaságba vetett bizalma - fogalmaznak az OECD szakértői.