A legfiatalabb korosztályhoz tartozó lengyel okostelefon-használók adóssága szédítő tempóban, háromezer százalékkal nőtt az elmúlt öt évben - írta a Radio Poland. A 18 és 25 év közé eső korú fiatalok törlesztésre váró tartozása 2014-ben még csak 4,6 millió zloty (341 millió forint) volt, ami 2019-re 147 millió zlotyra (10,9 milliárd forint) nőtt - derül ki a Nemzeti Adósságregiszterből.

Adam Lacki, a regiszter igazgatója szerint ennek hátterében elsősorban az állhat, hogy a drága okostelefon birtoklása a fiatalok számos csoportjában státuszszimbólum. Sok ifjú felhasználónak megkönnyíti a vágyott telefon megszerzését, ha hosszú távú szerződést köt valamelyik szolgáltatóval, ám később gondot okoz nekik, hogy hónapról hónapra rendesen kifizessék a számlájukat.

A lengyelek fejenként átlagosan hajszál híján 50 zlotyt (3700 forint) költenek telefonszámláik kifizetésére, ami fele az európai átlagnak - idézi a hírportál az Eurostat adatait. A távközlési adósságot felhalmozó ügyfelek közül 360 ezer magánszemély, 23 ezer vállalat. Együtt 1,14 milliárd zotyval tartoznak szolgáltatójuknak.