Olajtengeren úszik a futballnagyhatalom

Brazília a futballnagyhatalmi státus mellé hamarosan elnyerheti az olajnagyhatalmit is, ugyanis irdatlan nagy olajmezőt találtak a partjainál.
Komócsin Sándor, 2007. november 9. péntek, 10:04
Fotó:

A Petrobras, Brazília többségi állami tulajdonban lévő olajvállalata bejelentette, hogy kutatásai szerint az ország Atlanti-óceáni partjainál lévő Tupi olajmező 5-8 milliárd hordó fekete aranyat tartalmazhat. Ez vetekszik Venezuela és Szaúd-Arábia készleteivel, ráadásul könnyűolajról van szó, amelynek kitermelése és feldolgozása is olcsóbb. Emellett némi gáz is van még a földben, ezért a Petrobas szerint Brazília a világ első tíz olajtermelője közé emelkedhet.

A hír hallatára a cég részvényárfolyama - hogy, hogy nem - megugrott, és a kormány illetékes tisztviselője fülig érő szájjal mosolyogva üdvözölte a bejelentést. Ezzel a készlettel Brazília olajexportőrré válhat - mondta -, hiszen eddig csak nehézolajat találtak az országban, azt is igen mélyen. Máris megindultak a találgatások arról, hogy az USA-val kereskedő viszonyban lévő Venezuela helyére a délebbi dél-amerikai állam léphet be olajszállítóként.

HOZZÁSZÓLÁSOK