Olaszország kilép az eurózónából?

Olaszország euróövezeti kilépésének kockázatára, az Európai Unió szétzilálódásának a veszélyeire figyelmeztet az ifo gazdaságkutató intézet elnöke, Clemens Fuest a Passauer Neuen Presse lapnak adott interjúban kedden.
MTI, 2016. december 6. kedd, 09:56
Fotó: MTI/EPA

"Joggal tarthatunk tőle, hogy olyan kormány kerül hatalomra Olaszországban, amelyik kivezeti az országot az euróövezetből, mivel az olaszok már nem látnak perspektívát a közös devizában" - fogalmazott a müncheni egyetem ifo gazdaságkutató intézetének a vezetője. Fennáll a veszélye annak is, hogy más országokban is erodálódik az euróba vetett bizalom - tette hozzá. Ha a harmadik legnagyobb euróövezeti gazdaság a kilépés mellett döntene, az más krízisországokkal szemben is megingatná a befektetők bizalmát.

Az Európai Központi Bank (EKB) támogatásának köszönhetően Olaszországot rövid távon nem fenyegeti sem refinanszírozási válság, sem valamely kereskedelmi bank rendezetlen tönkremenetele - jegyezte meg a német gazdasági szakember. A gazdasági krízis súlyosbodásával, a reform-erőfeszítések lankadásával, illetve a gondokkal küszködő bankrendszer szanálásának a megrekedésével azonban mindenképpen számolni kell, ami pedig hosszabb távon az államadósság kezelhetetlen mértékűre duzzadásához vezethet.

A népszavazás alkotmánymódosítást elutasító eredménye és a miniszterelnök távozási szándéka amellett, hogy nyomás alá helyezi az euró árfolyamát, Európát is komoly kihívás elé állítja. "Fennáll Európa szétzilálódásának a veszélye" - mutatott rá Clemens Fuest a lapinterjúban.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

halacska39, 2016.12.06 15:01

@ablakzsiraf: Okos vagy Zsiráf! Lassan olyan dolgokra fogsz rádöbbenni,amivel más már 10 éve tisztában van.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

ablakzsiraf, 2016.12.06 14:56

Valószínűleg jól járnának. Már csak a hülye nem látja, hogy gazdaságilag nézve néhány északi gazdaságon kívül, főleg Németországot érintve alatta, senkinek nem jó az EUR.
A német EUR valószínűleg jóval erősebb lenne mint most az EUR, az olasz EUR pedig gyengébb. Ergo a németek örülhetnek hogy olcsón exportálhatnak, a déli államokat meg fojtogatja a gazdaságukhoz képest túl erős pénzük.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html