Ömlik a tőke Kínába

A Kínába érkező külföldi működőtőke-befektetések értéke 23,4 százalékkal, 10 milliárd dollárra ugrott januárban az egy évvel korábbihoz képest - jelentette a pekingi kereskedelmi minisztérium.
Komócsin Sándor, 2011. február 17. csütörtök, 08:37
Fotó:

A további növekedés megfejeli a 2010-es rekordnagyságú, 105,7 milliárd dolláros befektetéseket, ami nem könnyíti meg az eszközbuborékok és a megugró infláció rémével küszködő kínai vezetés dolgát. Januárban 4,9 százalék volt a fogyasztói árak éves növekedési üteme a decemberi 4,6 és a novemberi 5,1 százalék után.

A Bloombergnek nyilatkozó elemzők szerint a növekvő bérek és a luxuscikkek iránti erős kereslet tovább vonzza az országba a külföldi tőkét. Az utóbbit támogatja, hogy a 10 millió jüannál (1,5 millió dollár) nagyobb vagyonnal rendelkező kínaiak száma 6,1 százalékkal, 875 ezerre nőtt az elmúlt időszakban. Becslések szerint a háztartások összesen 9,3 ezer milliárd jüan (1,4 ezer milliárd dollár) bevalláson kívüli, a hivatalos statisztikában nem szereplő jövedelemmel rendelkeznek - állítja a Crédit Suisse.

A legnagyobb tőkemágnesnek a szolgáltatások bizonyultak, amelyek 31,8 százalékkal több pénzt vonzottak, mint egy évvel ezelőtt. Az ebbe a gazdasági ágba áramló 4,69 milliárd dollár tette ki a teljes tőkeimport felét. A feldolgozóiparba áramló tőke 18,9 százalékkal, 4,7 milliárd dollárra nőtt.

Ötödével, 2200 fölé emelkedett a külföldi háttérrel létesített vállalatoknak kiadott cégbejegyzések száma. Eközben a kormány biztonsági okokra hivatkozva új szabályok szerint ellenőrzi a külföldiek kínai cégfelvásárlásait.

HOZZÁSZÓLÁSOK