Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A 12. Ázsia-Európa (ASEM) csúcstalálkozót 51 ország állam- és kormányfőjének részvételével tartották csütörtökön és pénteken. Beszédében Orbán Viktor rámutatott, hogy Magyarország három szempontból tud hozzájárulni a Kelet és a Nyugat együttműködésének megerősítéséhez: a kereskedelem és a befektetések útjában álló akadályok elmozdításával, a kapcsolódási pontok fejlesztésével és az emberek közötti kapcsolatok szorosabbra fűzésével.

A magyar kormányfő a fentiek szellemében azt javasolta, hogy gyorsítsák fel a szabadkereskedelmi egyezmények megkötésének folyamatát, legyen szó tárgyalásokról vagy ratifikációról. Orbán Viktor szerint ezeknek a megállapodásoknak az áruk és szolgáltatások minél szélesebb körét kellene felölelniük.

Másrészről felvetette, hogy el kellene mélyíteni az együttműködést az interregionális pénzintézetek - például az Európai Befektetési Bank, az Ázsiai Infrastrukturális Befektetési Bank és a Nemzetközi Befektetési Bank - között. Ennek segítségével kiegészítő erőforrásokra lehetne szert tenni az Európát és Ázsiát összekötő infrastrukturális projektek megvalósításához.

Orbán Viktor harmadikként a közös ösztöndíjprogramok fontosságára mutatott rá, amelyek "lehetővé teszik az új nemzedéknek, hogy sikeresen megbirkózzon a jelenleg formálódó kihívásokkal".

A kormányfő az ország gazdasági és kereskedelmi eredményeit méltatva aláhúzta: "Magyarország mindent megtesz, hogy hozzájáruljon az Európa-Ázsia együttműködés sikeréhez" - írta az MTI.

A kép forrása: Reuters.