A kormányfő a Lendvai Kulturális Centrumban találkozott Janez Jansa korábbi szlovén miniszterelnökkel, a jobboldali Szlovén Demokrata Párt (SDS) elnökével és Magyar Janezzel, az SDS muravidéki jelöltjével.

A rendezvényen Orbán Viktor beszédében kiemelte: meggyőződése, hogy a magyar és a szlovén nép sorsa össze van kapcsolva. A határokon átnyúló együttműködés eszméje jegyében - amely az EU döntő eszméje is - készen állunk dolgozni azért, hogy a muravidéki régió gazdaságilag fejődjön és erősödjön - közölte.

Azért is érkezett a magyar miniszterelnök Szlovéniába, hogy szót emeljen Janez Jansa mellett, mert mindenkinek az az érdeke, hogy erős, stabil, elszánt és bátor kormány álljon Szlovénia élén, és ehhez az kell, hogy egy olyan elszánt és bátor ember álljon a kormány élén, mint amilyen szövetségese.

Arról pedig a 24.hu ír, hogy Jansa több szálon is kapcsolódik a magyar kormányhoz. Itthon viszonylag kevéssé ismert botrányban is közösen szerepelnek: a pártfinanszírozási balhé lényege, hogy Jansa írta alá azt a kölcsönszerződést, amelynek révén egy rejtélyes boszniai szerb nő adott kölcsön a pártjának. Ezt egy ún. lombard hitelen keresztül folyósították, amely egy olyan cégre vonatkozott, amelyben tulajdonos Schatz Péter, az MTVA korábbi üzleti és termékfejlesztési igazgatójának érdekeltségi körébe tartozó, kormánypárti Ripost magazint (egy bulvárportált és egy azonos című napilapot) kiadó Ripost Média Kft.

Szlovéniában azután lesznek előrehozott választások, hogy kiderült, a kormány szabálytalanul tartott népszavazást a koperi kikötőbe vezető vasútvonal fejlesztéséről. Miro Cerar miniszterelnök lemondott hivataláról az ügy miatt. Érdekesség, hogy ebbe a vasútvonalba a magyar kormány is pénzt adott volna, cserébe a kikötő használati jogáért és értékes ingatlanokért.

A fotón Janez Jansa és Orbán Viktor látható még a március 22-i EU-csúcson, forrása: MTI/Európai Néppárt.