A magyarországi hatósági beavatkozás az energiaárak meghatározásába nem szokatlan Európában - jelentette ki Willem Coppoolse, a francia GDF Suez folyékonygáz-üzletágának egyik vezetője a tegnapi siófoki gázkonferencián. A jövő évi áprilisi parlamenti választásra készülő Orbán-kormány idén januártól tíz százalékkal mérsékelte az áram, az gáz és a távfűtés árát és további 11,1 százalékos vágást tervez novembertől - emlékeztet a Reuters. A kormány azt is tervezi, hogy megtiltja az osztalékfizetést az energiaszolgáltatóknak.

Budapest azzal érvel, hogy a háztartások jövedelmeikhez képest túl sokat fizetnek az energiáért. Emellett abban bízik, hogy a rezsi oldalán keletkező megtakarítás máshol fogyasztói keresletként jelentkezik, s ezzel segíti a gazdasági növekedés élénkítését.

Nagy a kísértés

Európában mindenütt belefolynak az államok az energiatarifák meghatározásába, ha máshogy nem, az ágazat szerkezetének alakításával. Nagy a kísértés arra, hogy diktáljanak a piacnak, aminek nem is tudnak ellenállni. Ez különösen igaz a kiskereskedelmi árak esetén, mivel ezek alakulására nagyon érzékeny politikai kérdés - fejtegette a francia menedzser.

Az Európai Bizottság figyelemmel kíséri az energiapiaci beavatkozásokat minden olyan országban, ahol ilyesmit tapasztal. Azok a kormányok, amelyek az uniós előírásokra fittyet hányva nyúlkálnak bele a piaci folyamatokba, szabálysértési eljárásokra számíthatnak.

Francia példa

Coppoolse nem minősítette az Orbán-kormány lépéseit annak ellenére, hogy a GDF Suez Magyarországon az energiatermeléstől az elosztáson át a kiskereskedelmi értékesítéséig a szektor minden részében érdekelt. Példaként elmesélte ugyanakkor, hogyan alakult az árszabályozás Franciaországban.

A GDF Suez ott a kiskereskedelmi piac fő energiaszolgáltatója. A cég óriási csatákat vívott az egymást követő kormányokkal az ármeghatározás lehetőségéért - a GDF Suez egyharmada jelenleg is az állam kezében van. A menedzsment egy egyszerű alapelv érvényesítéséért harcolt, amely úgy szólt, hogy ha egy vállalat szabályozott árakon szolgálja ki a fogyasztók többségét, akkor ezeknek az áraknak tükrözniük kell az importált energiahordozók árát.

Hosszú háborúskodás, nagy adok-kapok és vita után mostanra normalizálódott a helyzet. A cégnek megfelelő beleszólása van a tarifák alakításába erős ösztönzéssel arra, hogy a legjobb árakat érje el.