Orbán: Magyarországnak érdeke, hogy stabilizálódjon az euró

Az euróövezeten kívüli EU-tagállamoknak, így Magyarországnak is az az érdeke, hogy sikeres legyen a zóna 17 országának március 11-i csúcstalálkozója, és az euró helyzete stabilizálódjon - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök pénteken Brüsszelben, miután megbeszélést folytatott Herman Van Rompuyjel, az EU állam- és kormányfői tanácsának elnökével.
MTI-Eco, 2011. február 25. péntek, 17:23
Fotó:

A kormányfő fontosnak mondta, hogy az aktuális nemzetközi problémák közepette ne lankadjon a figyelem az euró megmentésének kérdésében. Úrrá kell lenni az egymást követő euróövezeti tagállami válságokon, azaz az államadóssági krízisen - emelte ki.

Elmondta azt is: emellett másodlagosnak tekinti azt a kétségkívül érzékeny problémát, hogy az értekezlet 27-ből csak 17 EU-tagállamot fog érinteni. A soros magyar elnökség kezelni fogja ezt a problémát, és "nem fog kialakulni olyan hangulat, miszerint az unió elsőrendű és másodrendű tagállamokra hullott volna szét" - fogalmazott Orbán Viktor.

Úgy vélte, szokatlan, de kiemelkedő jelentőségű az eurózóna csúcstalálkozója. Ettől azt várja, hogy olyan döntéseket hozzon, amely megállítja az euró körüli bizalmatlanságcsökkenést, stabilizálja a helyzetet, és újraépíti az euró nemzetközi tekintélyét.

Orbán Viktor jelezte, hogy a zónán kívüli többi állam nevében nem kíván beszélni, de Magyarországnak nem kell félnie attól, hogy kimarad valamiből. Úgy vélte, hazánk esetében kevésnek is mondhatók azok a döntések, amelyeket az euróövezeti csúcstalálkozón meghoznak majd.

Magyarország azokon túl is fog menni, amikor bejelenti az államadósság-csökkentéssel kapcsolatos programját. A munkaerőpiacot például sokkal rugalmasabbá kell tenni annál, mint amilyen javaslatok a francia-német versenyképességi elképzelések között láttak napvilágot. A nyugdíjrendszer átalakításánál is messzebbre kell menni - tette hozzá.

Hangsúlyozta, soros elnökként is nagyon reméli, hogy az eurózónához tartozó államok egymás között el tudnak dönteni néhány fontos kérdés, mert az meg fogja könnyíteni a 27-ek közötti gazdasági koordináció még nyitott kérdéseit.

Leszögezte azt is: garantáltan megfelelő tájékoztatást adnak az eurózóna miniszterelnökeinek csúcstalálkozója előtt, és rögtön az értekezlet után is.

Ami a félév uniós elnökségi gazdasági feladatait illeti, úgy vélte, lassúbb az előrehaladás, mint ahogy szerették volna, de jó esély van arra, hogy a magyar elnökség végére megszülethet a gazdasági kormányzás összehangolása érdekében szükséges hat jogszabály.

Az állandó euróövezeti mechanizmus létrehozása érdekében szükséges szerződésmódosítás jó úton van, és az európai szemeszter elindítása is rendben meg fog történni - tette hozzá.

Orbán Viktor beszélt arról is, hogy az energiapolitika területén a magyar elnökség célkitűzéseinek szempontjából a munka dandárja le is zárult. Áttörésszerű változások vannak, erről nap mint nap kapunk majd bizonyítékokat a következő hónapokban - fogalmazott.

Orbán Viktor Brüsszelben találkozott Matti Vanhanen volt finn miniszterelnökkel, a családi vállalkozások európai szövetségének elnökével is.

HOZZÁSZÓLÁSOK