Orbán miatt ostorozza Cameront a Telegraph

Súlyos kudarcot vallott a brit miniszterelnök azzal, hogy nem kérte számon magyar kollégáján a magyarországi médiaszabályozással és az emberi jogok magyarországi megsértésével kapcsolatos ügyeket - írja a Telegraph.
Napi.hu, 2013. október 10. csütörtök, 11:55
Fotó: Napi.hu

Orbán Viktor magyar kormányfőt civil szervezetek azzal vádolják, hogy a második világháború óta a legrettenetesebb médiaszabályozást vezette be. David Cameron brit miniszterelnök tegnapi találkozójukon nem kérte ezt számon Orbánon, ami a Telegraph hírportálja szerint az első bizonyítéka annak, hogy ha a londoni kormány terveinek megfelelően kötelező törvényi szabályozás alá vetik Nagy-Britanniában a sajtó működését, akkor a szigetország nem lesz képes más országoktól megkövetelni a sajtó szabadságának biztosítását.

Orbán viszonya hanyatló pályára került Németországgal, miután rossz ízű adok-kapok alakult ki a két kormány között azt követően, hogy a magyar miniszterelnök a nácikhoz hasonlította Angela Merkelt. (A kancellár egy tévévitában a Magyarországgal szembeni eseteleges uniós szankciókkal kapcsolatban mérsékelt fellépést ajánlott, amit úgy fogalmazott meg, hogy nem kell mindjárt a lovasságot küldeni az országra. Erre Orbán Magyarország náci megszállására utalva úgy reagált, hogy 1944 márciusában a németek már megjelentek páncélosokkal az országban, amit nem szeretnénk újra megtapasztalni - a szerk.)

Kerülte a kínos kérdéseket

A magyar kormányfőt emellett azzal is vádolják, hogy kormánya és a kormánypárt uralma alatt lévő parlament olyan intézkedéseket hoz, amelyek fenyegetik az igazságszolgáltatás függetlenségét és korlátozzák a vallásszabadságot. Cameron azonban ahelyett, hogy ezeket felvetette volna az Orbánnal folytatott tárgyalásain, az európai gazdaságról és a növekedés felpörgetéséről társalgott partnerével.

A sajtó teljes szabadságáért lobbizó Index on Censorship nagy szégyennek tartja, hogy Cameron nem kérte számon Orbánon a sajtó szabadságának korlátozását Magyarországon. Szóvivőjük szerint a magyar kormány az elmúlt közel heten év legszörnyűbb sajtó- és médiatulajdonlási törvényét vezette be és a cenzúra alkalmazásának élvonalában jár Európában. A brit miniszterelnöknek szembesítenie kellett volna ezzel kollégáját.

Így látják

A Telegraph ezután azt írja, hogy néhány hónapja a magyar médiahatóság be akarta záratni az ország legnagyobb ellenzéki rádióállomását, hogy kormányt támogató adóknak adja át frekvenciáit. A lépés több tízezer hallgató tiltakozását váltotta ki. Az ország új alkotmánya visszavonta a vallási közösség címet 300 felekezettől, köztük iszlamista, buddhista és számos katolikus csoporttól.

A Downing Street szóvivője ezzel kapcsolatban azt mondta: hogy a magyar és a brit fél semmit sem zárt ki tárgyalásaik témakörei közül, de megerősítette, hogy a magyar kormány emberi jogokat érintő lépései nem voltak az egyeztetés középpontjában.

A két kormányfő egyetértett abban, hogy a gazdaság versenyképességének javítása érdekében az EU reformra szorul. Emellett rugalmasabbnak, elszámoltathatóbbnak kell lennie, nagyobb teret kell engednie a tagállamok szuverenitásának. Abban is közös nevezőn voltak, hogy meg kell védeni a közös piac egységét, azaz biztosítani kell, hogy az eurózónán kívüli országok érdekei is érvényesüljenek, miközben a közös európai valutát használó országok haladnak előre a bankunió létrehozásában és fiskális együttműködésük szorosabbra fonásában.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

ZalanIvan, 2013.10.11 07:03

@lomb: Maga is arra bizonyíték, hogy nem egyszerű dolog, de ez természetes is. Az emberek nagy része magukat sem tudják hova tenni a tükör előtt állva, ez meg sokkal bonyolultabb dolog, sok külső impulzussal.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Bhole, 2013.10.11 03:49

@newyork12: "5 ev mulva erre fognak raebredni, mikor elerik majd Bulgaria es a felfele tarto Albania nivojat."
Már láttuk, hogy az államcsőd jóslatod melyik országban teljesedett be. Emlékezzél erre is nyújórkban 5 év múlva az éppen esedékes black-out alatt.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

newyork12, 2013.10.10 20:18

@ZalanIvan: "Tudjuk magunkat elhelyezni a vilagban". Pontosan. Erre kepes volt Ausztria a birodalom megszunte utan. Erre keptelen Mo Trianon ota. "Mert hat mi valamikor 3x nagyobbak voltunk" es "fontosabbak". Ausztriahoz hasonloan Anglia is aranylag gyorsan hozzaszokott a kisebb szerephez, a franciak, ruszkik nehezebben. A szomszedsagban a szerbek kinlodnak most a kisebb szereppel, mivel Jugoban ok voltak a fo primasok es haszonelvezok. Amit a dakotavezer szeretne elerni manapsag az az hogy MO-t ugy vegyek mintha legalabb is Spanyol- vagy Lengyelorszag lenne. Hogy Mo-t milyen "fontosnak" veszik kulfoldon az nem hoz kenyeret a kozel 5 millio nyomorgo magyar asztalara. A magyar valasztok nem jovore de 5 ev mulva erre fognak raebredni, mikor elerik majd Bulgaria es a felfele tarto Albania nivojat.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

lomb, 2013.10.10 17:54

@ZalanIvan: Kedves Ivan!

Magyarázza csak a magyarázhatatlant!

Magyarázgassa azt a szervilitást, mellyel "élenjártunk" a ratifikálásban, mellyel "éllovasok" voltunk az aláírásban... Ész és értelem nélküli véglényként viselkedve, megfontolatlanul!

Nekünk azóta is a "kicsi" - és egyéb - jelző jut (meg az, ami a harmadik gyereknek)! Köszönjük néktek nagy trió!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

ZalanIvan, 2013.10.10 17:38

@lomb: "...merjünk kicsik lenni ..."

Tudjuk magunkat elhelyezni a világban. Az lenne az igazi! Csak hát az sem olyan egyszerű.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html