Orbán ostorát használná a cseh kormánypárt

A banki különadó bevezetését javasolja választási programjában a Cseh Szociáldemokrata Párt (CSSD), a jelenlegi hárompárti kormánykoalíció legerősebb pártja - mondta Bohuslav Sobotka kormányfő, pártelnök kedden Prágában.
K. Kiss Gergely, 2017. február 14. kedd, 14:46
Fotó: Reuters

Csehországban az idén, nagy valószínűséggel októberben, képviselőházi választást tartanak. A javaslat a bankok aktívumainak nagyságától függően négy adósávval számol. A legmagasabb, 0,3 százalékos adósáv azokra a bankokra vonatkozna, amelyek eszközállománya meghaladja a 300 milliárd koronát. A legalacsonyabb, 0,05 százalékos adósáv pedig az 50 milliárd koronánál kisebb mérlegfőösszegű pénzintézetekre vonatkozna.

A jobboldali ellenzéki pártok azonnal bírálták az elképzelést, s azt hangsúlyozták, hogy az új adók bevezetése helyett inkább az adórendszert kellene egyszerűsíteni. A szabályok szerint a bankadó eddig nem függött a pénzintézetek nagyságától. Az új rendszer szerint az államkassza évente több mint 11 milliárd korona (125,5 milliárd forint) bevételi többlethez jutna.

Bohuslav Sobotka felhívta a figyelmet arra, hogy az Európai Unió tagállamainak többségében, összesen 15 országban van banki különadó. "Szeretnénk, ha a bankok nagyobb mértékben vennék ki részüket a közszféra finanszírozásából. Jelenleg nincs megfelelő mechanizmusunk, amely megakadályozhatná a bankok nyereségének külföldre áramlását" - jelentette ki a miniszterelnök. Közlése szerint 2000 óta összesen 460 milliárd korona folyt így el Csehországból külföldre.

Csehországban 2016 végén összesen 45 bank működött. Öt banknak - Ceská sporitelna, Komercní banka, CSOB, UniCredit Bank, Raiffeisenbank - volt 300 milliárd koronánál nagyobb eszközállománya. A cseh bankszektor teljes eszközállománya a jegybank kimutatása szerint 5900 milliárd koronát tett ki.

HOZZÁSZÓLÁSOK