A gyanú szerint Strauss-Kahn szexuálisan bántalmazta egy manhattani hotel szobalányát. A manhattani Sofitel hotel takarítőnőjének vallomása szerint Strauss-Kahn az ágyba kényszerítette őt és szexuálisan bántalmazta, mielőtt elhagyhatta a szobát. Az IMF-vezér Párizsba indult volna és a New York-i JFK nemzetközi repülőtéren vették őrizetbe - írja a MarketWatch a Wall Street Journalra hivatkozva.

A hírt a New York-i rendőrség szóvivője is megerősítette: a rendőrség feltételezése szerint Strauss-Kahn sietősen távozott a Sofitel szállóból, menekülni készült, mert még mobilját és több más személyes tárgyát is hátrahagyta a szállodai szobában. A párizsi járatot ezért visszatartották, és leszállították róla a gyanúsítottat.

Vasárnap délután a szóvivő bejelentette, hogy az IMF ügyvezető igazgatója ellen három vádpotban - szexuális zaklatás, nemi erőszak kísérlete, személyes szabadság korlátozása - vádat emeltek. Strauss-Kahnnak nincs diplomáciai mentessége. A szexuális zaklatás és a nemi erőszak kísérlete egyaránt súlyos bűncselekmény, amelyért akár 15-20 év börtönbüntetést is kiszabhat a bíróság.

A szobalányt a Roosevelt Kórházba szállította át a sürgősségi szolgálat, ahol ellátták kisebb sérüléseit - mondta a rendőrségi szóvivő, aki szerint a szobalány azt mondta a rendőröknek, hogy Strauss-Kahn orális szexre akarta kényszeríteni, de végül sikerült kiszöknie a szobából és segítséget kérni a szállodai személyzettől. Amikor a rendőrség néhány perc múlva kiérkezett, Strauss-Kahn már nem volt a hotelben.

Az IMF nem kommentált

A Nemzetközi Valutaalap sajtóközleményben reagált, de nem kommentálja az eseményeket. Strauss-Kahn ügyvédi segítséget kért, minden további fejlemény tájékoztatásában az ügyvezető igazgató ügyvédje és a helyi hatóságok az illetékesek. "Az IMF továbbra is teljes mértékben zavartalanul működik tovább" - áll a közleményben.

A Reutersnek nyilatkozó görög döntéshozók úgy vélekedtek: az incidens okozhat késedelmeket az EU-IMF pénzügyi segítségnyújtásban.

A Dow Jones hírügynökség IMF-es forrásokra hivatkozva arról számolt be, hogy a Nemzetközi Valutaalap irányítását ideiglenesen John Lipsky igazgatóhelyettes vette át.

Bejamin Brafman, Strauss-Kahn egyik ügyvédje közölte, hogy ügyfele ártatlannak vallja magát.

A pénzpiacokat ez nem érdekli

Az IMF ügyvezető igazgatója vasárnap Angela Merkel német kancellárral találkozott volna, hétfőn és kedden pedig az uniós pénzügyminiszterek ülésén vett volna részt, ahol az eurózónás pénzügyi válság a fő téma. A Merkel-találkozót a Reuters szerint lemondták.

Az incidensnek vélhetően nem lesz különösebb hatása a pénzpiacokra - mondta a MarketWatchnak David Buik, BGC Partners Inc. New York-i brókercég szóvivője Londonban.

A piacokat sokkal inkább az érdekli, hogy egységes szándékot lássanak az EU politikai döntéshozóitól az esetleges további segítségnyújtásra Görögország, valamint talán Írország és Portugália számára is.

A Reutersnek nyilatkozók többsége úgy vélte, hogy az incidens miatt - még ha végül ki is derül az IMF-vezér ártatlansága - Strauss-Kahnnak nemcsak a francia elnöki ambicióit kell feladnia, hanem az IMF éléről is távoznia kell. Strauss-Kahnnak azonban jelentős szerepe volt eddig az európai válság kezelésében, így az izlandi, magyar, görög és portugál mentőcsomag kidolgozásában. A Valutaalap válságkezelésében ez akár Európa számára kedvezőtlen változást is hozhat. Nagy az esély arra ugyanis, hogy Strauss-Kahn utódja nem európai lesz, aki az IMF prioritásainak kiegyensúlyozása jegyében elfordul Európától, így az öreg kontinens iránti elkötelezettség is alábbhagy - vélekedett a Reutersnek a Jean Pisani-Ferry, a Bruegel gazdasági think-tank igazgatója.

Nem jött jókor az incidens

A WSJ cikkében emlékeztet, hogy Strauss-Kahn indult volna a 2012 májusában esedékes elnökválasztáson is. A mostani ügy nagy vérveszteségeket okozhat a francia szocialistáknak, hiszen a legfrissebb közvélemény-kutatások szerint az IMF-vezér könnyen elnyerhette volna a párt elnöki jelölését, sőt, még a jelenlegi elnököt, Nicolas Sarkozyt is legyőzte volna.

Az IMF-vezér őrizetbe vétele a Valutaalap életében is érzékeny időszakra esett: Strauss-Kahn helyettese, John Lipsky épp a múlt héten jelentette be augusztusi távozását a nemzetközi szervezettől - bár ígérete szerint novemberig még tanácsadóként segítette volna a Valutaalap munkáját.

Egy botrány már volt

A 62 éves Strauss-Kahn 2007 novembere óta tölti be a Nemzetközi Valutaalap igazgatói posztját, s helyzetét három évvel ezelőtt már megingatta egy hasonló ügy. Az IMF-főnök ellen hatalmi visszaélés gyanújával 2008-ban vizsgálat indult egy magyar beosztottjával folytatott szerelmi viszonya miatt. Az ügyveeztő igazgató tekintélyét alaposan megtépázó ügyről akkor az IMF közleményt adott ki, amely szerint az igazgatótanács helytelenítette, súlyos tévedésnek nevezte Strauss-Kahn rövid házasságtörő viszonyát, amelyet az IMF-vezető a valutaalap afrikai részlegének egykori magas beosztású tisztviselőjével folytatott. Strauss-Kahn nyilvánosan bocsánatot kért az ügy miatt az IMF-alkalmazottaktól és feleségétől is.

A valutaalap vezető testülete az ügyben elrendelt vizsgálat megállapításaira hivatkozva három évvel ezelőtt tisztázta az IMF-vezetőt a hivatali befolyással való visszaélés, szexuális zaklatás és kivételezés gyanúja alól, és akkor úgy döntött, hogy továbbra is együtt kíván működni Strauss-Kahnnal.