Belógatják a mézesmadzagot az oroszok

Oroszország úgynevezett aranyvízumot vezet be azok számára, akik jelentős befektetést visznek az országba. A papír sok előnyt és jogosultságot ígér azoknak, akik megszerzik.
Barabás Júlia, 2020. november 27. péntek, 09:55
Fotó: Reuters

Oroszország úgynevezett aranyvízumot vezet be azoknak a külföldieknek, főként bizonytalan jogszolgáltatást kínáló afrikai vagy közel-keleti országok állampolgárainak, akik készek sok pénzt befektetni az orosz gazdaságba - vette át az Izvesztyija tudósítását a Moscow Times.

Az ezzel kapcsolatos törvényt előkészítő külügyminisztérium hangsúlyozza, hogy nem a bevándorlást akarják elősegíteni, hanem a külföldi befektetések növekedését szeretnék ösztönözni.

A legolcsóbb lehetőség a terv szerint az lesz, hogy a külföldi állampolgárnak céget kell alapítania Oroszországban, amelybe legalább 10 millió rubelt (40 millió forint) kell befektetnie és legalább 10 orosz alkalmazottak kell felvennie. Ingatlan- vagy államkötvény-vásárlás esetén 30 millió rubelt (120 millió forint) kell bevinni az országba. Megjegyzendő, hogy a hasonló görög ajánlat 250 ezer euró (90 millió forint) ingatlanberuházásért ajánl állandó tartózkodási engedélyt.

Várhatóan további feltétel lesz az orosz nyelvvizsga letétele, illetve egy bankszámla bejelentése. Cserébe a szavazási jogon kívül mindent megkap az aranyvízum tulajdonosa, amit az orosz állampolgárok, miközben nem sorozhatják be a hadseregbe. Így alacsonyabb adóterhekkel adózhat, mintha "igazi" külföldi maradt volna és mindazokban az országokba vízummentesen utazhat, amelyekkel ilyen szerződése van az orosz államnak.

HOZZÁSZÓLÁSOK