Oroszország a legprotekcionistább a világon

Egy független nemzetközi szervezet szerint 2013-ban Oroszország léptette életbe a legtöbb protekcionista intézkedést, s alig maradt le mögötte Belarusz.
Barabás T. János, 2014. január 2. csütörtök, 14:20
Fotó: Napi.hu

Minden más országnál több protekcionista intézkedést hozott tavaly Oroszország a Global Trade Alert (GTA), egy vezető kereskedelemfigyelő független szolgálat szerint. A hazai gazdaság védelmére hozott 78 rendelet az egész világ hasonló lépéseinek 20, a G 20 országai ilyen döntéseinek csaknem a harmadát jelenti. A korlátozások igen széles körűek, a repülőgépgyártástól a mezőgazdaságon át a ritkaföldfémipar állami támogatásáig terjednek - írta a Reuters.

Ezek terén szorosan követve Moszkvát a listán a második Belarusz, s a két ország Kazahsztánnal létrehozott vámuniója a világ protekcionista intézkedéseinek 33 százalékáért felelős - és az oroszok azt akarják elérni, hogy Ukrajna ehhez a közösséghez csatlakozzon. Ez a vámunió 15-ször annyi protekcionista intézkedést hozott mint Kína, holott lakossága annak csak a nyolcada - mondta Simon Evenett, a GTA koordinátora, aki szerint az elszabadult állami támogatásokkal és a hazai gazdaság védelmére hozott agresszív döntéseivel Oroszország aligha nevezhető a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) mintagyerekének. A WTO is ellenőrzi a protekcionizmust, de két évtizeddel ezelőtt hozott szabályokkal, így annak újabb formái kimaradnak felméréseiből, míg a GTA merítése szélesebb körű.

A The Moscow Times szerint jelenleg 331 protekcionista intézkedés van hatályban Oroszországban, míg Belaruszban 162.

HOZZÁSZÓLÁSOK