Oroszország kész tárgyalni a földgáz áráról

Oroszország kész a gáz áráról tárgyalni Ukrajnával, ha az 2,237 milliárd dollárt kifizet az adósságából - közölte Alekszandr Novak orosz energiaügyi miniszter újságírókkal a moszkvai Nemzetközi Energia Fórum záró napján.
MTI-Eco, 2014. május 16. péntek, 14:00
Fotó: Napi.hu

A szaktárca vezetője a rendezvényt záró sajtótájékoztatóról távozva válaszolt az újságírók kérdéseire. Azt mondta, hogy amennyiben Kijev hajlandó az orosz gázért az április elsejéig fennálló adósságát, Moszkva szerint több mint 2 milliárd dollárt átutalni, akkor megkezdődhetnek a tárgyalások az árkedvezményekről.

Alekszandr Novak emlékeztetett arra, hogy Ukrajna gázadóssága meghaladja a 3,5 milliárd dollárt. Moszkvában úgy számoltak, hogy az Oroszországgal szomszédos ország mintegy 1,6 milliárd dollár értékben fog júniusban orosz földgázt importálni.

A záró tájékoztatón az orosz energiaügyi miniszter az MTI kérdésére válaszolva azt hangsúlyozta, hogy Oroszországnak nemcsak az az érdeke, hogy Ukrajna lerója gázadósságát, de az ország gazdasági állapotának javítása is. Hozzátette: a jelenlegi ukrán gazdasági helyzet fényében nincs arra garancia, hogy Ukrajna teljesíti korábbi szerződéses kötelezettségét, és biztosítja az Európába menő folyamatos, megbízható gázszállításokat a területén húzódó gázvezetéken keresztül, illetve, hogy feltölti földalatti gáztározóit. Ezért folytatni kell a tárgyalásokat az ukrán gazdaság állapotának javításáról, s nem csak a jelenlegi helyzet megoldásáról, hanem a hosszú távú rendezésről is.

Alekszandr Novak megerősítette, hogy a jövő hétfőn tárgyal Günther Oettingerrel, az Európai Bizottság energiaügyi biztosával, hogy megtalálják a kiutat a kialakult helyzetből.

A miniszter a tájékoztatón elmondta, hogy a Nemzetközi Energia Fórum miniszteri szintű tanácskozásán nem volt szó az orosz-ukrán gázvitáról, ugyanakkor a folyosói beszélgetések és a hivatalos fogadás során többen rákérdeztek az európai országokba történő gázszállításra. "Mindannyian kifejtették: abban érdekeltek, hogy a vita mihamarabb lezáruljon"- fogalmazott az orosz energiaügyi tárca vezetője, de nem nevezte meg azokat, akik aggodalmukat fejezték ki az orosz-ukrán feszültség miatt.

Alekszandr Novak azt hangsúlyozta a fórum záró ülésén, hogy a világon általában meg kell teremteni a stabil és biztonságos energiaszállítás és az energiaellátás jogi kereteit. Azt is felvetette, hogy nincs olyan nemzetközi szervezet, amely átfogná az energetikai együttműködés minden területét és a világpiac valamennyi szereplőjének érdekeit képviselné. Az orosz miniszter méltatta a Nemzetközi Energia Fórum (IEF) szerepét, amelynek moszkvai tanácskozásán több mint 100 küldöttség vett részt, különböző kormányokat, nemzetközi szervezeteket és tekintélyes nemzetközi energetikai cégeket képviselve. Hozzátette ugyanakkor, hogy az IEF elsősorban konzultációra, párbeszédre teremt lehetőséget. Szerinte azonban szükség lenne egy olyan fórumra, ahol "a nem túl népszerű vélemények" is elhangozhatnak.

HOZZÁSZÓLÁSOK