Oroszország történetének leghidegebb hónapja

Zuhant az ipari termelés, nőtt a munkanélküliség, csökkentek a bérek, gyengült a rubel, nőttek az inflációs várakozások - nem meglepő, hogy 2009 januárját elnevezték az újkori orosz történelem legsötétebb hónapjának.
NAPI Online, 2009. február 23. hétfő, 10:19
Fotó:

Annak ellenére, hogy csökkent a piaci kereslet, nem következett be az árak zuhanása, sőt épp fordítva - jelentette a lenta.ru. Az inflációs várakozások felülmúlják a tavalyi értékeket. Januárban 2,5 százalékkal megugrottak az árak, ami arra kényszerítette a kormányt, hogy felülvizsgálja az árszínvonal növekedésének tervezetét. Az eredetileg 13 százalékos előrejelzést kétségkívül módosítani kell. Az infláció hatására a reálbérek is csökkentek: 2008 januárjához képest a fizetések csupán 3 százalékkal nőttek a 13 százalékos árnövekedés mellett.

A bérek csökkenése mellett a munkanélküliség 23 százalékkal növekedett, jelenleg 6,1 millió embernek nincs munkája. Amennyiben ez a tendencia folytatódik, nemcsak gazdasági, hanem szociális válság is fenyegetheti az országot. Az elbocsátások legfőbb oka az ipari szektorban a kereslet hiánya. Az orosz statisztikai hivatal adatai szerint januárban 16 százalékkal csökkent az ipari termelés év/év alapon. Ez a csökkenés az 1998-as válságot is felülmúlja.

Január végén az orosz nemzeti bank bejelentette, hogy bármi áron fenntartja a rubel árfolyamát, és nem engedi meg, hogy az a fix valutakosárhoz képest (0,55 dollár, 0,45 euró) 41 rubelnél gyengébb legyen. Valószínű az árfolyam fenntartásával nem lesz gondja a nemzeti banknak, mivel a pénzpiaci szereplők belátták, hogy a rubel nem fog drágulni, és elkezdték eladni valutáikat.

HOZZÁSZÓLÁSOK