Összedőlhet a kínai ingatlanpiac

A kínai ingatlanpiac nemsokára össze fog dőlni, ami magával rántja az ország bankrendszerét is - mondta Kenneth Rogoff, a Harvard professzora és az IMF korábbi vezető közgazdásza.
NAPI, 2010. július 6. kedd, 10:33
Fotó:

A professzor szerint az árak növekedése buborékhoz vezet, aminek kipukkanása a nemteljesítő lakáshitelek révén fenyegeti a bankrendszert és lassíthatja a gazdaság bővülésének ütemét. Rogoff kételyei tapasztalhatók voltak a befektetők körében is: a sanghaji tőzsdeindex 6,7 százalékkal esett a múlt héten.

A hatóságok az árnövekedésre válaszul megemelték a jelzáloghitelek minimum kamatlábát és az önrész arányát is. Értesülések szerint vagyonadó bevezetését is tervezik. Az intézkedések hatására az értékesített ingatlanok száma ugyan csökkent, ám az árak továbbra is nőnek. Májusban az összes ingatlan értéke 25 százalékkal esett egy hónap alatt, de az áprilisi 12,8 százalékos évesített áremelkedés csak négytized százalékponttal lassult májusban.

A kormánynak sok eszköz áll rendelkezésére a buborékok megakadályozásához, de ez egyáltalán nem egy könnyű feladat - mondta Rogoff. Az eszközárak felfúvódását megakadályozandó, a jegybank magasabb tartalékrátát szabott meg és 22 százalékkal szeretne visszavágni a hitel expanzió mértékén idén. A lépések miatt több bank is csökkentette az idei GDP-növekedésre vonatkozó várakozását: a Goldman Sachs például a 11,4 százalékos prognózisát 10,1 százalékra szállította le.

Rogoff még februárban mondta, hogy Pekingben és Sanghajban az ingatlanárak elrugaszkodtak a valóságtól és az ingatlanbuborék kipukkanása fogja aláásni a GDP bővülését. A Morgan Stanley ázsiai elnöke, Stephen Roach ugyanakkor ezzel nem ért egyet. Véleménye szerint ez nem buborék, mert csak a luxuslakások piacán tapasztalható a masszív drágulás, a lakossági kereslet továbbra is stabil a jelentős urbanizáció miatt.

A kockázatok a bankokat is érintik: a kínai pénzügyi felügyelet már kifejezte aggodalmát, hogy egyre nagyobb kockázatokat lát az ingatlanhitelezésben a nemteljesítő hitelek várható növekedése miatt, és az Agricultural Bank of China szerint is a szektort érintő legnagyobb fenyegetés az ingatlanhitelek részéről látszik.

A gyengébb kínai növekedés és a fejlett országok megszorításai lassíthatják a világgazdaság növekedésének ütemét, de nem valószínű, hogy bekövetkezne a W alakú recesszió - mondta Rogoff. Azonban a kínai gazdaságnak szemléletet kell változtatnia, és már nem számíthat a korábbihoz hasonló exportvezérelt növekedésre - tette hozzá.

HOZZÁSZÓLÁSOK