Több ezren gyűltek össze pénteken az egyiptomi fővárosban az elnöki palotánál, ahol a pénteki imát követően nagygyűlést tartanak, Hoszni Mubarak államfő távozását követelve.

Az egyiptomi elnök csütörtök késő este mondott beszédet, sokak várakozásával ellentétben azonban nem jelentette be lemondását, csupán hatalmának egy részét ruházta át alelnökére, Omar Szulejmánra.

Egyes értesülések szerint egyes radikális beállítottságú fiatalok a palota ostromát tervezik.

Az elnöki rezidenciát, amelyet minden oldalról szögesdrót vesz körül, a köztársasági gárda elitalakulata védi.

Ezzel egy időben tízezer ember gyülekezett az egyiptomi állami televízió épületénél, a tömeges tiltakozások újabb helyszínénél.

Barack Obama amerikai elnök megkérdőjelezte, hogy Mubarak jogköreinek alelnökére történő átruházása elégséges reformokat jelentene a lázongó arab országnak - írta az MTI.

Obama Washingtonban közzétett, kemény hangvételű közleményében úgy fogalmazott: az egyiptomi népnek azt mondták, hatalmi átmenetről van szó, de egyelőre nem egyértelmű, hogy ez az átmenet azonnali, érdemi és elégséges lenne.

Az elnök úgy véli, túl sok egyiptomiban maradt meg a kétely afelől, hogy a (kairói) kormánynak komolyan szándéka a demokráciába történő igazi átmenet végrehajtása.

Az MTI szerint az al-Arabíja hírtelevízió közölte, az egyiptomi hadsereg legfelső tanácsa hamarosan "fontos közleményt" ad ki, részletekkel nem szolgált a tévéállomás.

Mohamed ElBaradei, Nobel-békedíjas egyiptomi ellenzéki vezető (a nemzetközi atomenergia-ügynökség volt igazgatója) a CNN híradása alapján "erőszakos zavargások" lehetőségére hívta fel a figyelmet Mubarak bejelentését követően.

Az egyik közösségi oldalon ElBaradei úgy fogalmazott: Egyiptom fel fog robbanni, a hadseregnek most kell megmentenie az országot. Gigi Ibrahim emberi jogi aktivista a CNN-nek elmondta: Mubarak csak a rezsim egyik részese, a több mint két hete protestáló tömegek Szulejmán oldalán sem állnak. Mubarak elveszítette minden legitimitását, így hatalmának alelnökével való megosztása épp olyan illegitim mint hogy ő hatalmon van - tette hozzá Ibrahim. Hasonlóan vélekedik ElBaradei is, állítása szerint az egyiptomiak nem fogadják majd el az új hatalmi leosztást sem. Szulejmán még csütörtök este tartott beszédében azt üzente a téren összegyűlt tömegeknek, hogy "menjenek haza és vissza dolgozni".