A vártnál nagyobb mértékben emelkedtek a fogyasztói árak is szeptemberben, és ez enyhítette a befektetők aggodalmait, amelyek újult erővel lángoltak fel csütörtökön a gyenge külkereskedelmi adatok miatt.

A statisztikai hivatal pénteken közölt adatai szerint a termelői árak tavaly szeptemberhez képest 0,1 százalékkal emelkedtek, miközben elemzők 0,3 százalékos csökkenésre számítottak az augusztusban mért 0,8 százalékos visszaesés után. Legutóbb 55 hónappal ezelőtt, 2012 januárjában emelkedtek éves összevetésben a termelői árak, akkor még 0,7 százalékkal.

Havi összevetésben 0,5 százalékkal nőttek a termelői árak szeptemberben, de az előző hónaphoz képest már egész nyáron emelkedést mértek.

Kína vállalatainak összes adóssága 18 ezer milliárd dollárt tesz ki, ami a GDP 169 százalékra rúg. Túlnyomó többségükben az állami vállalatok fuldokolnak hatalmas hitelek fogságában. Elemzők szerint ha az árak emelkedése fenntarthatónak bizonyul, az kedvező lenne a vállalati adósságszolgálat teljesítésére.

"Az adósságszolgálati költségeket féken tartó alacsony kamatokkal és a termelői árak emelkedésével javulnak a kínai iparvállalatok nyereségének kilátásai" - mondta Bill Adams, a PNC pénzügyi szolgáltató csoport elemzője.

Az ugyancsak pénteken közölt adatok szerint a fogyasztói árak éves összehasonlításban 1,9 százalékkal nőttek szeptemberben, alapvetően az élelmiszerek erőteljes drágulásának miatt. Elemzők 1,6 százalékra számítottak az augusztusban mért 1,3 százalékos éves növekedés után.

Szeptemberben éves összehasonlításban 3,2 százalékkal nőttek az élelmiszerárak, szemben az augusztusban mért 1,3 százalékkal.  Havi összevetésben 0,7 százalékkal kúsztak feljebb a fogyasztói árak. Elemzők 0,3 százalékos növekedésre számítottak az augusztusi 0,1 százalékos emelkedés után.