Januárban 9,22 százalékon állt az éves infláció. A  közlekedés és az egészségügy költségei meredeken emelkedtek a múlt hónapban, és az élelmiszerek ára is jelentősen nőtt. A legnagyobb mértékben, csaknem 22 százalékkal az alkohol és a dohányáruk drágultak - írja az MTI.

A török líra - amelynek értéke befolyásolja az inflációt - nagy mértékben leértékelődött a tavalyi év második felében, azonban valamelyest mérséklődött az euróhoz és a dollárhoz viszonyított gyengülése februárban, részben a török központi bank intézkedéseinek köszönhetően.

Január végén 75 bázisponttal 9,25 százalékra emelte az egynapos jegybanki hitelkamatát a török jegybank, hogy kísérletet tegyen a török líra gyengülésének megállítására.

A líra lejtmenetét több tényező is okozza. Szakértők ide sorolják a török állam konfrontálódását az Iszlám Állam nevű terrorszervezettel, a kurd szélsőségesek sorozatos bombamerényleteit, a gazdasági növekedés lassulását, valamint azt a politikai bizonytalanságot, amit az váltott ki, hogy az eddigieknél is nagyobb hatalom összpontosulhat az államfő kezében, ha az erre vonatkozó javaslatra rábólint az ankarai parlament.

Pénteken nem sokkal 14 óra előtt egy dollárért 3,73 lírát kellett adni. Január elején csak 3,54 líra volt a dollár árfolyama, míg 2016 januárjában csak 2,92 líra.