Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Ligát vezető Matteo Salvini még az olasz államfő Sergio Mattarellával korábban bejelentett találkozót is lemondta, amelyen a kormány további sorsáról egyeztettek volna. Ehelyett a miniszterelnök-helyettes Matteo Salvini megerősítette bizalmát a másik miniszterelnök-helyettes, az M5S-t vezető Luigi Di Maio iránt. A Liga vezetője csütörtökön még úgy nyilatkozott, hogy teljesen elveszítette bizalmát az M5S vezetőjében politikailag és emberileg is.

"Nincsen semmilyen válság, bízom Di Maióban" - jelentette ki Matteo Salvini. Azt mondta, hogy nem Luigi Di Maióval, hanem az M5S egyes minisztereivel van problémája. Danilo Toninelli infrastrukturális és közlekedési minisztert, valamint Elisabetta Trentát a védelmi tárca vezetőjét említette meg, akik Salvini szerint sorozatosan nemet mondanak a Liga szorgalmazta kormányintézkedésekre.

Jelentősen enyhítette korábbi kijelentéseit Luigi Di Maio is, aki alig huszonnégy órával ezelőtt még azt mondta, hogy ha a Liga meg akarja buktatni a kormányt, ne kerteljen, hanem vállalja ennek a felelőségét.

Az utóbbi napokban a Ligát számos támadás érte az M5S részéről a Matteo Salvini vezette párt feltételezett oroszországi finanszírozása miatt. Most Luigi di Maio kijelentette, hogy ha azt feltételezte volna, hogy a Liga pénzt fogadott el Moszkvától, nem alakított volna vele kormányt.

Matteo Salvini és Luigi Di Maio is hangoztatta, hogy minél előbb találkoznak egymással, ami azért volt rossz előjel, mert úgy kormányoznak koalícióban, hogy a Liga és az M5S vezetője hónapok óta nem beszél egymással. Matteo Salvini a pénteki kormányülésről is távolmaradt.  Az ezt követő sajtótájékoztatón Giuseppe Conte olasz miniszterelnök azt mondta, elégedett kormánycsapata munkájával. Kizárta a kormány átalakításának lehetőségét.

Elemzők szerint a tavaly június elején alakult M5S-Liga kormány legmélyebb válságát élte át  a hét közepén. A Ligát csábítja az M5S nélküli kormányzás, de ehhez jelenleg nincsen elég ereje. A felmérések szerint a Matteo Salvini vezette párt támogatottsága megközelíti a 37 százalékot, ez azonban a 630 fős római képviselőházban 283 mandátumot, a 315 fős szenátusban pedig 142-t biztosít. A Liga attól is tart, hogy esetleges kormánybukás esetén az államfő átmeneti szakértői kormányt nevez ki, amely a következő, talán tavaszi előrehozott választásokig vagy még tovább irányíthatja Olaszországot. Az M5S időközben új szövetségest találhatna a balközép Demokrata Pártban (PD).

Az M5S a közvélemény-kutatások szerint 17,6 százalékon áll, a PD 22,6 százalékon, a jobbközép Hajrá Olaszország (FI) 7,1, a jobboldali Olasz Testvérek (FdI) pedig 6,6 százalékon.

Más vélemények szerint a kormányválság esélye csak eltávolodott, és a költségvetési törvénycsomag őszi vitájakor ismét felerősödhet.