Ötödével kevesebben utaznak az Adriára

Az év első hét hónapjában 5 százalékkal csökkent a vendégek és 3 százalékkal a vendégéjszakák száma Horvátországban, a magyar és az orosz turisták azonban 20 százalékkal kevesebben voltak a tavalyai adatokhoz képest.
NAPI, 2009. augusztus 8. szombat, 14:51
Fotó:

Július végéig 5,3 millió turista érkezett az Adriára, számuk 5 százalékkal kevesebb a tavalyi hasonló időszakhoz képest - közölte a horvát idegenforgalmi miniszter, Damir Bajs. A turisták 29,7 millió éjszakát töltöttek el, ami 3 százalékkal marad el a múlt évi adattól. A miniszter úgy értékelte, hogy a forgalom elmaradása elfogadható mértékű, különösen a Földközi-tenger országainak visszaeséséhez képest.

Példaként Spanyolországot, Franciaországot, Görögországot, Portugáliát és Máltát említette, ahol nagyobb mértékben csökkent a turisták forgalma, az egyetlen kivétel Tunézia, amelynek turizmusa növekedést mutatott. Az előfoglalási adatok ismeretében azonban abban reménykedik a horvát idegenforgalom vezetője, hogy az augusztus kedvezőbb adatokat hoz majd.

A Horvátország számára legfontosabb küldő piacok közül a Szlovéniából érkezők száma csökkent legnagyobb mértékben, 7 százalékkal - írja az MTI-Ecó. A gazdasági válság közvetlen hatásaként értékelik, hogy leginkább, mintegy 20 százalékkal, a Magyarországról és Oroszországból érkezők, és az általuk eltöltött vendégéjszakák száma csökkent az első hét hónapban.

Azt pedig az intenzívebb reklámkampánynak tudják be, hogy Ukrajnából, Szerbiából, Finnországból, Spanyolországból, Svájcból és Bulgáriából a tavalyinál többen érkeztek az Adria partjára - jelentette ki a horvát turisztikai miniszter.

HOZZÁSZÓLÁSOK