Kelet-Közép-Európában, ezen belül Csehországban az elmúlt 500 évben nem látott szárazság uralkodik - derült ki a Cseh Tudományos Akadémián tevékenykedő InterSucho kutatócsoport és a Brnói Egyetem tudósainak adataiból. Két káros folyamat találkozott: elmaradnak az esők és a meleg miatt erős a kipárolgás. A harmadik tényezőnek tekinthetjük, hogy mindez hosszú ideje tart.

A legfontosabb körülmény, hogy nem pusztán egy szezonális szárazsággal állunk szemben, hanem egy évek óta tartó gonddal - mondta a Radio Prahának Miroslav Trnka klimakutató. Valójában 2015 óta ez a hatodik szezon, amikor szárazság sújtja az országot, ezek közül öt különösen kemény volt. A látszat csalóka: a természet ugyan zöldbe borult, de a folyók vízállása a június-júliusi szintre apadt. És még csak április van.

Május első harmadának kilátásai viszonylag jók: egy hidegfront érkezik, ám nem tud annyi csapadékot hozni, amennyi pótolhatná az óriási vízhiányt. A szakértő várakozása szerint a szárazság gyakorlatilag júniusig vagy akár július közepéig is kitart majd. Végső soron 2020 is száraz év lesz.