Meglepetésszerűen rendelte el a török kormány még pénteken este a koronavírus-járvány megfékezését célzó 48 órás kijárási tilalmat, amely 31 várost, illetve tartományt érintett, köztük olyan metropoliszokat, mint Isztanbul, Ankara és Izmir - írja az Index a Frakfurter Allgemeine Zeitung német lapra hivatkozva.

A hatóságok mindössze 2 órával a tilalom életbe lépése előtt jelentették be a korlátozás, ennek eredményeként péntek este több városban pánikszerű felvásárlásba kezdett a lakosság, és nagyobb csoportokban gyülekezni kezdtek a felháborodott és tanácstalan emberek.

Süleyman Soylu török belügyminiszter a kormánypárti Hürriyet című napilapnak azt mondta: nem látta előre, hogy ez fog történni, sőt más országok példájából kiindulva pont abban az esetben számított hasonlókra, ha a tilalomról két-három nappal előre értesítik a lakosságot. "Ezt akartuk elkerülni" - mondta Süleyman Soylu, aki felelősséget vállalt a történtetkért és egyúttal benyújtotta a lemondását az események miatt. Recep Tayyip Erdogan török elnök azonban nem fogadta Soylu lemondását. A belügyminiszter hivatalában marad.

Törökországban a kormány sokáig nem vette komolya a koronavírus-járványt, sőt, igyekezett eltitkolni azt. Hétfő reggel a Johns Hopkins Egyetem adatai szerint Törökországban közel 57 ezer fertőzött volt és összesen 1198-an haltak bele a vírus okozta betegségekbe.