Ugyanakkor elismerte, hogy a halasztás csak akkor tekinthető "érvényesnek", ha Párizs megkapja hozzá európai partnerei beleegyezését. A tárcavezető pénteki sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy nem kíván "a recesszióhoz megszorítást párosítani", és hogy a kormány a célszámok jelenleg készülő módosításában nem akarja a korábban előirányzott deficitcsökkentést mindenáron megtartani. Moscovici az Európai Bizottság (EB) pénteken közzétett téli gazdasági prognózisára reagált, amely szerint a francia növekedés idén a GDP 0,1 százaléka lesz a kormány által tervezett 0,8 százalék helyett, a deficit pedig GDP-arányosan elérheti a 3,7 százalékot a tervezett 3 százalék helyett.

Olli Rehn, a gazdasági és pénzügyekért felelős európai biztos pénteki sajtótájékoztatóján utalt rá, hogy a deficit 3 százalék alá csökkentésére Franciaország halasztást kaphat 2014 végéig. A francia kormány már a múlt héten elismerte, hogy nem fogja tudni tartani az eredetileg tervezett célszámokat. A gazdasági miniszter pénteken ugyanakkor annak a reményének adott hangot, hogy a gazdasági növekedés magasabb lesz 2013-ban az Európai Bizottság által előrejelzett 0,1 százaléknál. Jelezte, hogy a tárca március végén hozza nyilvánosságra, milyen eszközökkel kívánja 2014 végére az államháztartási hiányt a GDP-arányos 3 százalék alá csökkenteni.

Francois Hollande államfő szocialista kormánya 2012-re eredetileg 4,5 százalékos hiánnyal számolt, idén pedig 3 százalék alá szerette volna csökkenteni a deficitet, amely eddig 30 milliárd eurós megtakarítással járt. "Tudomásul vesszük (a jelentést), és levonjuk belőle a tanulságokat" - mondta Moscovici. A miniszter üdvözölte az EB "kifejezetten okos és kiegyensúlyozott üzenetét", amiért az nem zárta ki, hogy engedélyezi a halasztást.

Brüsszel szerint az idei 0,1 százalék után 2014-ben 1,2 százalékos gazdasági növekedés várható Franciaországban, a kormány által idénre tervezett 0,8 és a jövőre tervezett 2 százalék helyett. A gazdasági miniszter ígéretet tett arra, hogy Franciaország folytatja az erőfeszítéseket annak érdekében, hogy az állami kiadások 2017-re egyensúlyba kerüljenek. Ennek elérésére a kormány a következő öt évre 60 milliárd eurós megtakarítást tervez egy újabb nyugdíjreformmal, a családpolitika újragondolásával és a vállalkozásnak nyújtott támogatások területén.

"Ezeket az intézkedéseket a stabilitási programunkban fogjuk pontosítani", amelyet április közepén terjeszt a kormány a parlament és az Európai Bizottság elé - mondta Moscovici.