Az akciót reggel 4 óra után indították el a Stade de France stadiontól alig egy kilométerre található külváros egyik sétálóutcában található lakásnál, célpontja a 129 áldozatot követelő, múlt pénteki merényletsorozat feltételezett fő szervezője, a 28 éves (Marokkóban született) belga állampolgárságú, Abdelhamid Abaaoud. A férfi 2013-ban csatlakozott az Iszlám Állam dzsihadista szervezethez Szíriában, amelynek egyik legismertebb arca és hóhéra lett.

"A rendőri erők olyan terroristákat kerestek, akik a francia terrorelhárítási szervek szerint egy újabb akciót készítettek elő. Ez egy újabb csapat, amely a La Défense üzleti negyedben tervezett merényletet" - írta a Reuters hírügynökség francia kiadása rendőrségi forrásokra hivatkozva.

Véget ért a rendőrségi akció

Rendőrségi források szerint véget ért a Párizstól északra található Saint-Denis elővárosban elindított rendőrségi művelet. Az akcióban két ember meghalt, köztük egy nő, aki felrobbantotta magát. A gyanúsítottak előzőleg elbarikádozták magukat egy lakásban.

Hét embert őrizetbe vettek. Közülük hármat a rendőrség hozott ki a művelettel célba vett lakásból, ketten a szomszédos lakásokban voltak, két másik embert pedig a környéken fogtak el. Valamennyi feltételezett terroristát ártalmatlanították - mondta rendkívüli sajtótájékoztatóján Stéphane Le Foll kormányszóvivő. Öt rendőr könnyebben megsebesült.

Az eddigi hivatalos közlések szerint a múlt pénteki párizsi merényletsorozatot hét helyszínen három terroristakommandó követte el, a támadásoknak 129 áldozata volt, továbbá hét merénylő halt meg - közülük hatan felrobbantották magukat, egy emberrel pedig a kommandósok végeztek. Öt támadót tudtak eddig azonosítani, legalább hárman harcoltak Szíriában dzsihadistaként. A nyolcadik feltételezett támadó, Salah Abdeslam ellen nemzetközi elfogatóparancs van érvényben, s kedd este óta egy kilencedik feltételezett merénylőt is keresnek, de annak személyazonosságát még nem tudta megállapítani a rendőrség. Francois Hollande francia államfő szerint a "háborús cselekményt Szíriában tervelték ki, Belgiumban szervezték meg és Franciaországban hajtották végre".

Kényszerleszállást hajtott végre két Párizsba tartó repülő

Bombafenyegetés miatt megszakította útját Amerikában az Air France francia légitársaság két utasszállító járata, amely Washingtonból, illetve Los Angelesből indult Párizsba. Az amerikai fővárosból induló repülőgépet a fenyegetés nyomán a kanadai Új-Skócia tartománybeli Halifaxba irányították, míg a Los-Angelesből felszállt gépet a Utah állambeli Salt Lake Citybe - számolt be róla a CNN és az NBC amerikai, valamint a kanadai CBC televízió.

A híradások szerint mindkét gép biztonságosan földet ért, és az utasokat kiszállították. Mindkét kényszerleszállást telefonhívás miatt hajtották végre. A hatóságok egyelőre nem közölték, hogy ugyanaz a személy volt-e a hívó.
Az ügyben több biztonsági szolgálat, köztük a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) indított vizsgálatot.

A felderítést nehezíti az IÁ nemzetközi jelenléte

Az Iszlám Állam által elkövetett terrortámadások előrejelzését és a tettesek felderítését nehezíti, hogy a terrorszervezet immár 11 országban működik - mondta Kis-Benedek József, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem címzetes egyetemi tanára az M1-en. A francia titkosszolgálat Európa egyik legfelkészültebb hírszerző szervezete, és ott van a világ 10 legjobbja között, ám a terrorcselekmény nemzetközi jellege miatt mégis időigényes a szálak felderítése. Vagyis össze kell fognia az európai országoknak a terrorizmus ellen - tette hozzá a szakértő.

A terrorszervezetek sokszor felvállalnak olyan eseteket is, amelyeket nem ők követtek el, ám a párizsi merényletek mögött biztosan az Iszlám Állam áll. Egyszerű eszközökkel kivitelezett, ám kiválóan megszervezett, összehangolt akciót hajtottak végre. Eközben pedig profi módon használják a médiát, az internetet - értékelte a történteket az egyetemi tanár.

Nem találtak robbanószert Hannoverben

Egyelőre nem találtak robbanószert és nem vettek őrizetbe senkit Hannoverben az elmaradt Németország-Hollandia barátságos válogatott labdarúgó-mérkőzéssel kapcsolatban - mondta kedden késő este Alsó-Szászország tartományi belügyminisztere. Boris Pistorius a szövetségi belügyminiszterrel, Thomas de Maiziere-rel és a Német Labdarúgó Szövetség (DFB) ügyvezető elnökével, Reinhard Rauball-lal tartott sajtótájékoztatón elmondta, hogy a hannoveriek biztonságban érezhetik magukat, és a rendőrség legalább szerdáig nagy erőkkel lesz jelen a városban.

A tartományi belügyminiszter cáfolta azokat a sajtóhíreket, amelyek szerint egy mentőautóban robbanószerkezetet találtak volna. Maiziere elmondta, hogy fenyegetettség miatt kellett lemondani a mérkőzést, de ennek mértékéről és a hatóságok értesüléseinek forrásairól nem árulhat el részleteket, mert azzal "elbizonytalanítaná a lakosságot" és megnehezítené a hatóságok munkáját.

Terrortámadások után a szokásosnál jóval több értesülés jut el a biztonsági szervekhez, és a legnehezebb feladatok közé tartozik ezek komolyságának, valóságtartalmának mérlegelése és ellenőrzése. A múlt pénteki párizsi merényletek miatt a hatóságok éppen egy ilyen helyzetben készültek a német-holland mérkőzésre, és az esemény fenyegetettségére utaló értesülések kora este annyira "megsűrűsödtek", hogy alapos mérlegelés után úgy döntöttek, nem rendezik meg a találkozót - fejtette ki a szövetségi belügyminiszter.

A labdarúgó mérkőzés 20.45-kor kezdődött volna. A stadion kapuit 19 óra körül nyitották meg, majd nagyjából 15 perc múlva távozásra szólították fel a szurkolókat. Az 49 ezer fős stadionban viszonylag kevesen voltak, amikor elkezdődött a kiürítés. A szurkolók rendben, fegyelmezetten hagyták el a stadiont.

Az NDR regionális közszolgálati médiatársaság a szövetségi rendőrség egy szóvivőjét idézve azt írta hírportálján, hogy a főpályaudvaron bennálló egyik vonaton egy gyanús csomagot fedezték fel, majd ártalmatlanították azt. A hannoveri rendőrség az éjjel Facebook-oldalán azt írta: a jelenlegi állás szerint a csomagban nem volt robbanóanyag, de a biztonság kedvéért felrobbantották. A pályaudvaron elrendelt zárlatot azóta feloldották.