Peking szerint nem használnak a szankciók

Peking szerint az ukrajnai események miatt Oroszország ellen kivetett szankciók nem segítik elő a helyzet normalizálását és az ukrán válság rendezését - erről Csen Kuo-ping külügyminiszter-helyettes beszélt újságírók előtt kedden Pekingben.
MTI, 2014. május 13. kedd, 13:50
Fotó: Reuters

A vezető diplomata egyben megerősítette, hogy Kína kész további konstruktív politikai erőfeszítéseket tenni, hogy Ukrajnában a helyzet normalizálódjon az objektivitás, az igazságosság elvei alapján, a nemzetközi törvényekkel összhangban.

A legutóbbi népszavazásokkal kapcsolatban Csen kijelentette, hogy "a népszavazás Ukrajna belügye" és Ukrajna belügyeiről az ukrán embereknek kell dönteniük. Kína külpolitikájában a külföldi államok belügyeibe való be nem avatkozás politikáját képviseli - mondta Csen. Ugyanakkor azt is hangoztatta, hogy szerinte valamennyi ukrán jogos érdekeit tiszteletben kell tartani.

A kínai külügyminisztérium hétfői közleménye szerint az ukrán kérdés rendezése során átfogóan, kiegyensúlyozottan és teljes körűen ki kell elégíteni a különböző felek igazságos, törvényes és méltánylást érdemlő követeléseit.

HOZZÁSZÓLÁSOK