Pénzügyi robbanás előtt állunk - itt az új előrejelzés

Brutális áremelkedés előtt állnak az európai tőzsdék, ha semmi nem jön közbe - derül ki több bank elemzőinek előrejelzéséből is. Rövid idő alatt megduplázhatja pénzét, aki gyorsan és szerencsésen fektet be a fellendülésbe.
Napi.hu, 2013. november 22. péntek, 12:07
Fotó: Napi.hu

Az európai részvények erősen alulértékeltek, két éven belül duplájára nőhet az áruk, csak 2014 végéig 27 százalékos megtérülést hozhatnak a befektetőknek - állítják a brit Barclays bank szakértői. A papírok így visszanyerhetik a 2008-2009-es pénzügyi válság előtt, 2007-ben elért értéküket.

Az európai tőzsdéken kialakult árak lényegesen elmaradnak történelmi átlaguktól, a világ többi tőkepiacának áraitól és az egyes ágazatokhoz tartozó cégek világszintű átlagától - derül ki a pénzintézet prognózisából. Az kontinens részvényeinek vásárlói túlságosan kerülik a kockázatokat, miközben a 2011-2012-es válságperiódus lecsengett. Az elmúlt néhány hónapban ennek némi enyhülését tapasztalták az elemzők, ám ennek ellenére úgy vélik, hogy a tőzsdék még az emelkedő alján tartanak.

Negyvenéves mélypont

A részvények tőzsdei ára a cégek egy részvényre eső könyv szerinti értékéhez viszonyítva történeti távlatban jól mutatja a várható megtérülést. Jelenleg 1,82 ez az arány, ami arra utal, hogy a részvények a következő évben a jelenlegi duplájára drágulnak.

A ár/könyv szerinti érték mutató összehasonlítva a hasonló amerikai indexszel 1975 óta az egyik legalacsonyabb szintjén áll: harminc százalék a diszkont. A Stoxx 600 tőzsdeindexre a Barclays 400 pontos célértéket ad 2014 végére, szemben a jelenlegi 322,42-vel, illetve a 2007-es nagyjából szintén 400 pont körüli értékkel.

Egyharmados plusz

Hasonló véleményen vannak más befektetési szakértők is. Ha valaki nem tekint nagyon pesszimistán az eurózónára - azaz nem számít arra, hogy visszatér az övezet válsága -, akkor minden oka meglehet rá, hogy jó megtérülésekkel számoljon - véli Shane Oliver, az AMP Capital befektetési stratégája. Egy a napokban tartott pekingi befektetői konferencia résztvevőinek csak 12 százaléka véli úgy, hogy 2014 legnagyobb kockázata az európai adósságválság kiújulása. Ennél sokkal többen tartanak az amerikai politikai bénultság folytatódásától - ezt 50 százalékuk jelölte meg a jövő év fő gazdasági kockázatának.

A normális szinteket jobban közelítő árak eléréséig harmadával drágulhatnak a részvények, és reális öt évben belül kétszeres növekedésre számítani attól függően, mennyi idő alatt érik el a profitok jelenlegi szintjükről a hosszú távú átlagukat - állítja Oivier.

Megjelentek a ragadozók

Az amerikai tőzsdék új rekordokat állítanak fel, miközben az európaiak messze vannak régi csúcsaiktól. Ez önmagában mutatja, milyen lehetőség rejlik az utóbbiakban - tette hozzá felhívva a figyelmet arra, hogy az Euro Stexx index 307,62 pontos értékével 44 százalékkal marad el a 2007-ben elért 442,87 ponttól. Az eurózóna cégeinek papírjai az egy részvényre eső profit 11-szereségn forognak, miközben az USA-ban jellemzően 15-szörös szorzóval lehet számolni. Ez 36 százalékos diszkont, ezért jelenleg sokkal kedvezőbb az európai befektetések kiindulópontja, mint az amerikaiaké - fejtegeti Oliver.

Mi sem bizonyítja jobban az előbbi két értékelés megalapozottságát, mint hogy a csak árnövekedésre játszó alapok és a hedge fundok 30,9 százaléka a kontinentális Európát választotta kedvenc vadászterületének a fejlett országok piacain belül. Ezt a megállapítást már egy további elemzés, a Bank of America-Merrill Lynch értékelése tartalmazza.

Közel a gödör alja

Pozitívan látja az európai részvénypiacok jövőjét a HSBC is. A bank szakértői felhívják a figyelmet arra, hogy a részvényárak még mindig közel vannak mélypontjukhoz, hogy az Európai Központi Bank várhatóan további gazdaságélénkítő lépéseket tesz, illetve hogy nincs jele a befektetők túlzott optimizmusának.

További érvnek tartják a HSBC elemzői Európa mellett, hogy a jelek szerint a befektetési alapok egyelőre nem rohamozták meg a piacot. A lehetőségekről csak beszélnek, még nem léptek a tettek mezejére. Az MSCI Europe - Nagy-Britanniát figyelmen kívül hagyó - index 1,6-os részvényár/könyv szerinti értéken áll, szemben 16 éves 2,3-szoros átlagával. A 12 havi előretekintő mutató 13,6-szeres többletet mutat, szemben 14,7-szeres hosszú távú átlagával. A HSBC is figyelmeztet arra, hogy a részvényár-emelkedés feltétele a profit bővülése.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Antiifreemaison, 2013.11.22 23:20

..az ilyen elemzések után jön a nagy BUKTA !!...a péksüti ...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html