Pert vesztett a korrupcióval vádolt volt szlovén miniszterelnök

Elutasította Janez Jansa volt szlovén miniszterelnök pártjának, az ellenzéki jobboldali Szlovén Demokrata Pártnak (SDS) az állammal szembeni kártérítési keresetét a ljubljanai kerületi bíróság - közölte a helyi sajtó szerdán. Az SDS közel 900 ezer euró kártérítést követelt az államtól a Jansa ellen folytatott, szerintük koncepciós per miatt.
Szepesi Anita, 2018. május 23. szerda, 21:47
Fotó: Shutterstock

A bíróság indoklása szerint nem bizonyított a jogellenesség.

Janez Jansa Twitter-oldalán jelezte, hogy nem hagyják annyiban a dolgot. Úgy vélte: a bíróság az eljárás alatt nem vette figyelembe a komoly bizonyítékokat. "De nem csak a kék ég van Turk bíró felett" - írta, utalva ezzel arra, hogy fellebbezni fognak.

Tizenhárom év telt el azóta, hogy a politikus és két társa állítólag törvényellenes üzletet kötöttek, és kenőpénzt fogadtak el a finn Patria cégtől páncélozott járművek beszerzésekor. A botrány kirobbanásakor Jansa volt a kormányfő - idézi fel az eseményeket az MTI.

Az alkotmánybíróság 2015 áprilisban hatályon kívül helyezte a volt miniszterelnökre korábban kiszabott ítéletet, amely szerint jogerősen két év börtönbüntetésre és pénzbírságra ítélték, és újratárgyalást rendelt el, a ljubljanai bíróság azonban később úgy döntött, hogy az ügy elévült.

Az SDS azt állította, hogy a per súlyosan befolyásolta a párt választásokon elért eredményét a 2011-es és a 2014-es parlamenti választások alkalmával is. Utóbbi előtt Jansa előzetes letartóztatását is elrendelte a bíróság. A politikus 2014 júniusában vonult börtönbe, ennek ellenére megválasztották parlamenti képviselőnek. Jansa szolgálati gépkocsival, rendőri felügyelet nélkül járt be a parlament üléseire. Fél évvel később, decemberben helyezték szabadlábra, mert panasszal élt az alkotmánybíróságnál eljárási hibákra hivatkozva.

A volt kormányfő szerint az ellene folytatott per felbecsülhetetlen károkat okozott pártjának, és egyáltalán nem kellett volna megtörténnie, ha az ügyészség és a bíróság jogszerűen jár el.

Jansa, aki nagy eséllyel indul a június 3-i előrehozott választásokon Szlovéniában, a Patria-ügyben eljáró három bíró ellen is keresetet indított, szintén 900 ezer euró kártérítést követelve tőlük.

Fotó: Shutterstock

HOZZÁSZÓLÁSOK