Az amerikai képviselőház a pénzügyi ágazatban dolgozó menedzserek magas bónuszkifizetéseit korlátozó törvénytervezetet fogadott el. A tervezet még szenátusi jóváhagyásra és elnöki aláírásra vár, de elfogadása esetén sem lesz a tavalyi évre visszamenőleges hatályú - jelentette az MTI-Eco.
 

A képviselők véleménye mindazonáltal megosztott a kérdésben: egyesek szerint véget kell vetni a menedzserfizetések és jutalékok ellenőrzés nélküli növekedésének, mások szerint viszont a korlátozás beavatkozás a szabad piacgazdaságba.


Az amerikai kongresszus februárban már korlátozta a menedzsereknek juttatott kifizetéseket azoknál a pénzügyi intézményeknél, amelyeket állami segítség mentett meg az összeomlástól.


A kimutatások szerint viszont a legnagyobb amerikai bankok továbbra is folytatják a hatalmas bónuszkifizetések gyakorlatát, azzal a különbséggel, hogy most már a kiemelt jutalékok nem a csúcsvezetőknek, hanem a sztárbrókereknek és kereskedőknek jutnak.


Tavaly egymillió dollár vagy afeletti bónuszokat 4800 bankár kapott a kilenc legnagyobb banknál.

A legnagyobb összegű jutalékkifizetésre a JP Morgan Chase-nél kerül sor, ahol összesen 8,7 milliárd dollárt osztottak szét a menedzserek között, miközben a bank csak 5,6 milliárdos nyereséget jelentett. Egymillió dolláros, vagy afeletti kifizetést a bank 1600 alkalmazottja vihetett haza.

Ugyanakkor az Egyesült Államokban tovább folytatódik a bankcsődök sorozata: amint arról beszámoltunk, a hétvégén csődöt jelentő öt újabb pénzintézettel már az idén összesen 69 bank jelentett csődöt. A fizetésképtelenség azonban - csakúgy mint a korábbi amerikai bankcsődök esetében - nem jelenti a bankok megszűnését, máris új vevő veszi meg a pénzintézeteket.