Pontosított brit gazdasági adat

Kozmetikázták a brit GDP adatait, de még így sem lett túl szép az eredmény.
NAPI, 2009. augusztus 28. péntek, 13:40

A brit gazdaság az előzetesen kiadott 0,8 százalék helyett csak 0,7 százalékkal zsugorodott a második negyedévben az első három hónaphoz képest, miután a statisztikusok felülvizsgálták a kezdeti becsléseiket a feldolgozóipar, az energia, a nagy- és autókereskedelem tekintetében. Elemzők előzőleg nem reméltek javulást a pontosított eredményektől sem.

Az állami statisztikai hivatal (ONS) mai bejelentése alapján a GDP a korábban közölt 5,6 helyett csak 5,5 százalékkal esett vissza az előző évhez képest, de még így is a legnagyobb mértékű visszaesést produkálta a rendszeres felmérések 1955-ös kezdete óta.
Azonban az elemzők még mindig optimisták, reményeik szerint a szigetország gazdasága az év végéig növekedési pályára áll.

Az ONS közleménye szerint részben a vegyszerek és a műszaki tervezés segítették megfékezni a feldolgozóipar teljesítményének visszaesését, emellett a roncsprémium áldását élvezte a motorizált járművek kereskedelmének szektora.
Az adatok azt mutatták, hogy a raktárkészletek a második negyedévben lassabb mértékben csökkentek: 4,581 milliárd fontot tettek ki szemben az első három hónapban regisztrált 5,426 milliárddal. Emellett a statisztikák azt is megerősítették, hogy az építőipar teljesítménye és a szolgáltató szektor a felmérések kezdete óta a legnagyobb éves veszteségüket könyvelhették el.

HOZZÁSZÓLÁSOK