Hosszas alkudozás után, a hét végén egyezségre jutottak a Nemzetközi Valutaalap (IMF) küldöttsége és a román kormány képviselői az új, 3,5 milliárd euró értékű hitelkeret feltételeiről. Minden jel arra mutat, hogy a recesszió véget ért Romániában, továbbra is kihívást jelent ugyanakkor a 2012-re tervezett, 3 százalékos GDP-arányos költségvetési hiány elérése - fogalmazott a hétfőn tartott sajtótájékoztatón az IMF delegációját vezető Jeffrey Franks, a washingtoni pénzintézet Romániáért felelős biztosa.

Hozzátette: Bukarest vállalta, hogy 2015-ig fokozatosan liberalizálja a gáz és az elektromos energia árát, privatizálja az energetikai cégeket, az állami tulajdonban lévő vállalatok menedzsmentjét pedig szakmai vezetésre cseréli. A következő hónapokban az állam olyan nagyvállalatokban birtokolt részesedésétől tervez megválni, mint a Hidroelectrica, a Nuclearelectrica, a Romgaz és a Trangaz de átszervezésre kerül a vasúttársaság is.

Az ÁFA vagy egyéb adónemek csökkentésére csak 5-10 éves távlatokban lát esélyt a szakember, mint fogalmazott: Romániának előbb hatékonyabbá kell tennie adórendszerét, és növelnie kell bevételeit. Franks ugyanakkor alig 10 százaléknyi esélyt lát arra, hogy Románia lehívja az IMF által rendelkezésére bocsátott összeget, bár, - mint fogalmazott - erre az esetre is készült forgatókönyv. Az IMF 1,5 százalékos GDP-növekedést prognosztizált idénre, a pesszimista előrejelzés ugyanakkor nem zárja ki a 0,5 százalékos recessziót sem. Váratlanul gyorsult az infláció növekedése is, ami a következő egy-két hónapban monetáris stratégájának újragondolására kényszerítheti a jegybankot - véli Franks.

A központi bank a múlt héten 3,6 százalékról 5,1 százalékra módosította 2011-re vonatkozó inflációs prognózisát, miután az árdrágulás az előző hónapban nyolc százalékra gyorsult. A román gazdaság tavaly 1,3 százalékot zsugorodott a 2009-es 7 százalékos zuhanást követően. A román kormány március végén írta alá a két évre szóló, úgynevezett elővigyázatossági hitelszerződést amely keretében közel 3,5 milliárd eurót kölcsönzött az IMF-től. További 1,4 milliárd eurót az Erópai Bizottság, 400 millió eurót pedig a Világbank ad.