Privatizáció nélkül elkerülhetetlen a görög csőd

Az államadósság fenntarthatóvá tétele érdekében Görögországnak privatizálnia kell állami vállalatait - mondta Jean-Claude Juncker, az eurózónás pénzügyminiszterek csoportjának vezetője.
NAPI, 2011. május 17. kedd, 17:04
Fotó:

Görögországnak további lépéseket kell tennie a válság megoldása érdekében, ami lehetővé tenné később az államadósság "puha átalakítását" - mondta Jean-Claude Juncker luxemburgi miniszterelnök és az euróországok pénzügyminiszteri csoportjának elnöke kedden Brüsszelben. A puha átalakítás lényege, hogy a hitelezők önkéntes beleegyezésével meghosszabbítanák a követelések visszafizetésének futamidejét.

Juncker kiemelte, hogy Athénnak gyorsan privatizálnia kéne az 50 milliárd euróra rúgó eszközeit, hogy így fenntarthatóvá tegye a közép- és hosszú távú adósságát, mert az jelenleg fenntarthatatlan - mondta a Reuters tudósítása szerint.

Ha Görögország ezeket a lépéseket végrehajtja, akkor már láthatóvá válik, hogy lehetséges-e a puha átalakítás - tette hozzá Juncker, aki kiemelte, hogy ellene van a teljes körű adósság átstrukturálásának.

 

HOZZÁSZÓLÁSOK