Olli Rehn pénzügyi biztos közlése szerint a bizottság ambiciózusnak és realistának találta a programot, amely segít szembenézni a jelenlegi gazdasági kihívásokkal és versenyképesebb gazdaságot építeni.

A programnak köszönhetően 2013-ban a bruttó össztermékhez viszonyítva (GDP) már 3 százalékra csökkenhet az államháztartási hiány Portugáliában - vélte a finn biztos.

Az EU és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) múlt héten jelentette be, hogy összesen 78 milliárd euróval segítik Portugáliát az államháztartás konszolidációjában.

Rehn hangoztatta, hogy reményei szerint a nemzetközi program révén az ibériai ország 2 és fél éven belül visszatérhet a nemzetközi tőkepiacokra.

Külön méltatta a széles belpolitikai támogatást, amelyet a program élvez, és megerősítette, hogy a nemzetközi közösség is eltökélt Portugália sikerének előmozdításában.

A portugál program egyszerre igyekszik segíteni a gazdasági növekedést és a fiatalok munkához jutását, csökkenteni a belső államadósságot és az államháztartási hiányt, továbbá biztosítani kívánja a pénzügyi szektor stabilitását.

A sajtótájékoztatón Rehn bizakodását fejezte ki, hogy az euróövezeten belüli kölcsönös segítségnyújtással kapcsolatban fenntartásokat megfogalmazó Finnország szintén támogatni fogja a nemzetközi tervet. Úgy vélte, ez az EU-gazdaság egészének érdeke lenne.

Szó esett a sajtótájékoztatón Görögországról is, miután egyre valószínűbbnek tűnik, hogy Athén kiegészítő támogatásra szorulhat a nemzetközi közösségtől. Rehn hangoztatta, hogy az EU és az IMF még nem fejezte be ezzel kapcsolatos értékelését, és egyelőre korai a további szükségletekről beszélni. Megjegyezte ugyanakkor, hogy Görögország államadóssági terhe nagyon magas.

Egy Írországra vonatkozó kérdésre válaszolva a pénzügyi biztos megerősítette, hogy a bizottság támogatja a pénzügyi konszolidációt szolgáló nemzetközi hitelek kamatainak csökkentését.