Rálépnek a hitelfékre Kínában?

Elképzelhető, hogy a közeljövőben a kínai hatóságok bevezetnek egy új intézkedéscsomagot, amely visszaszorítaná a hitelezést, de a központi bank közleménye nem erről tanúskodik.
NAPI, 2009. július 30. csütörtök, 09:30
Fotó:

Az elkövetkező hónapokban várhatóan a kínai hatóságok előállnak egy, a hitelezést szabályozó rendelkezéscsomaggal, ami ugyan szigorítana a jelenlegi szabályokon, de nem fogna vissza jelentősen az első negyedévben 1000 milliárd dolláros volument kitevő hitelpiacon, inkább csak "finomhangolná" azt - írja a Marketwatch.

A Credit Suisse elemzői azt várják, hogy a jelzálog-hitelek piacán szigorítanak, de meggyorsítják az IPO kibocsátásokat, ezzel felszívva a hazai piacokon keletkező felesleges likviditást. A svájci bank egy hong kong-i elemzője szerint, júliusban a szabályozástól függetlenül is csökkeni fog a hitelezés, mivel jelenleg nincsenek olyan nagy volumenű beruházások, amelyek megkívánnának ilyen nagymértékű kölcsönöket. Ugyanakkor a kínai jegybank honlapján megjelent egy közlemény, amely hangsúlyozza, hogy inkább a piaci folyamatokra, mintsem az adminisztratív szabályozásra bíznák a hitelkihelyezések növekedésének kontrollálását - a dokumentum azt sugallja, hogy a kormány nem tervez egyelőre korlátozó intézkedéseket.

HOZZÁSZÓLÁSOK