Rasszista kijelentésekkel sokkolt a Bundesbank-vezető

Thilo Sarrazin, a Bundesbank igazgatósági tagja a német politikusok és közéleti szereplők össztüzét vonta magára, miután könyvbemutatóján a zsidók "közös génjeivel" és az afrikai és közel-keleti bevándorlóknak a németek átlagintelligenciájára gyakorolt rossz hatásával kapcsolatban ragadtatta magát védhetetlen kijelentésekre.
Kasnyik Márton, 2010. augusztus 30. hétfő, 11:01
Fotó:

A bankár, aki a szociáldemokrata párt (SPD) tagjaként Berlin tartomány pénzügyminisztere volt korábban, "Németország megsemmisíti önmagát" ("Deutschland schafft sich ab") címmel írt könyvet, ami nagy vitákat váltott ki a német közvéleményben.

A szociáldemokrata és zöld politikusok szerint Sarrazin rasszista előítéletei által rabul ejtve írt zagyvaságokat a német bevándorláspolitikáról. Ezt megerősítik a bankár könyvbemutóján és a múlt héten a sajtóban elhangzott kijelentései, ami szerint a közel-keleti és az afrikai bevándorlók "butábbá teszik az országot", és "nem járulnak hozzá jelentős mértékben az ország gazdaságához". Ugyanakkor Sarrazin szerint a kelet-európai zsidó bevándorlók IQ-ja - "közös genetikai állományuknak" köszönhetően - átlagosan 15 ponttal magasabb, mint a németeké, ezért az ő befogadásuk mellett foglalt állást.

A Bundesbank elnöke, Axel Weber - aki már tavaly szeptemberben is lemondásra szólította fel Sarrazint - hétfőre ígért reakciót az ügyben. Angela Merkel kancellár elfogadhatatlannak nevezte a kijelentéseket, sőt, még a korábban szintén xenofóbnak tartott megnyilvánulássokkal előálló hesseni miniszterelnök, a konzervatív Roland Koch is szélsőségesnek minősítette Sarrazin gondalatmeneteit. A berlini SPD a - német közélet minden szegletéből lemondásra felszólított - tag kizárását kezdeményezte.

HOZZÁSZÓLÁSOK