Régiós Trumppal válhat trióvá az Orbán-Kaczynski duó

A Csehországot kormányzó szociáldemokrata párt - amely nem kommunista utódpárt - várhatóan a szakadékba hullik az októberi parlamenti választásokon, hogy átadja helyét Andrej Babis (képünkön) dúsgazdag üzletembernek, aki valódi párttámogatás és program nélkül ülhet be a hatalomba.
Komócsin Sándor, 2017. június 17. szombat, 09:02
Fotó: MTI/EPA

Bohuslav Sobotka cseh miniszterelnök június 14-én átadta a szociáldemokrata párt (CSSD) vezetését Milan Chovanec belügyminiszternek és Lubomir Zaoralek külügyminiszer személyében megnevezték a párt miniszterelnök-jelöltjét, aki egyben átveszi a választási kampány irányítását is.

Ezek a változások Sobotka legutóbbi manőverei, amelyekkel el akarja kerülni a közvélemény-kutatások szerint a CSSD-re váró hatalmas bukást az októberi parlamenti választásokon - derül ki a bne IndelliNews régiós hírportál háttérelemzéséből. A cseh szociáldemokraták veresége azonban több lehet kormányváltásnál az ország történetében.

Nagy múlt

A CSSD népszerűségi indexe a párt legszebb napjaiban, a kilencvenes években meghaladta a 30 százalékot, ám 2013-ban már csupán 20 százalékon álltak, ami a legutóbbi közvélemény-kutatások szerint 10 százalékra olvadt. Mivel nincs a pártnak olyan karizmatikus politikusa, aki megmenthetné, a szakértők nem várnak fordulatot októberig.

A Cseh Köztársaság a rendszerváltás után a stabilitás és a visszafogottság bástyája volt Kelet-Közép-Európában, ám a szavazók hullámzó hangulatváltozásai és az utolsó erős, hagyományos párt összeomlása nyomán, úgy tűnik, csatlakozik szomszédaihoz. Beszállhat a populista hatalom kiépítésébe, illetve a Brüsszel ellen folytatott háborúba. Demokráciája és európai elkötelezettsége bizonytalanná válik.

Összeomlás

A teljes pártrendszer összeomlásával nézünk szembe - jelentette ki Jiri Dienstbier, korábbi szociáldemokrata miniszter. A CSSD keresztúthoz érkezett: a következő választásokon el fog dőlni, hogy maradhat-e nagy párt vagy összezsugorodik.

Az ellenféltől Andrej Babis milliárdostól és ANO nevű pártjától, illetve szövetségesétől, Milos Zeman államfőtől nem várhatnak kegyelmet. Utóbbi korábban a CSSD vezetője volt, jelenleg Sobotka fő ellenfele, aki mindent elkövet, hogy aláássa a miniszterelnök hatalmát és tekintélyét.

Dicső múlt

A cseh szociáldemokraták meghatározó szerepet játszottak az elmúlt 20 évben, egy kivételével megnyerték az utolsó öt választást és a két évtized majdnem felében az ország élén álltak. Utolsó nagy ellenfelük, a jobboldali Polgári Demokraták (ODS) 2013-ban egy sor korrupciós és kémbotrány, illetve a megszorítások iránti mániákus elkötelezettségük miatt összeroppantak.

A CSSD domináns szerepéhez hozzájárulhatott, hogy - szemben számos régiós országgal - nem államszocialista utódpártról van szó, hanem egy a 19. századig visszanyúló cseh szociáldemokrata hagyományokra építő politikai erőről. Ezek a tradíciók erősen hatottak a két világháború között és még a szocialista időkben sem tűntek el teljesen.

Kínos jelen

Ugyanakkor a párt szavazóbázisa egy Patyomkin-falu. Az ezredforduló előtt olyan erős vezetőknek köszönhette népszerűségét, mint Zeman vagy Jiri Paroubek, akik populista szövegükkel, és erre épülő agresszív kampányaikkal sikerrel célozták meg rendszerváltás veszteseit.

Ezért aztán, amikor a párt olyan progresszív miniszterelnököket adott az országnak, mint Vladimir Spidla (2001 és 2004 között), azok csak kínlódtak a nyugat-európai szociáldemokrata értékek és a pártjukra szavazók nacionalista ösztöneinek összeházasításával.

A pártot a kopott falvakban és a városok rozsdaövezeteiben élő, szegényebb, idős, alacsonyan képzett szavazók támogatták, akik semmit sem nyertek a szocialista rendszer bukásával. Éles ellentétben van ez a nyugati szociáldemokrata pártok fiatal, képzett támogatói bázisával.

Bizonytalanság

Ezekre a partvonalra szorított szavazókra nem lehet biztosan számítani. Átvándorolhatnak a régió legerősebb kommunista pártja mögé éppúgy, mint a legkülönbözőbb szélsőjobboldali mozgalmak támogatói közé.

Nélkülük a CSSD-nek annyi. Ők és a párt idős, zsugorodó tagsága, illetve helyi hatalmasságai nosztalgiával emlékeznek a szép időkre Zeman 1993 és 2001 közti elnöksége alatt. Ez utat nyit ahhoz, hogy az elnök sikeresen ássa alá a jelenlegi pártvezetés befolyását.

Sobotka az utóbbi időben igyekezett elmozdulni balos és populista irányba. Bírálta a multikat, banki különadóról beszélt és béremeléseket ígért. A bevándorlás ügyében szembe fordult a közös uniós állásponttal. Ezek azonban semmilyen eredményt nem hoztak, mert a kormányfő nem tudja kellő karizmával megjeleníteni politikáját.

Nyomul az ellenfél

Eközben Babis, akinek ANO pártjával 2010 óta koalícióban kormányoznak, learatta a közös sikereket. Neki mint pénzügyminiszternek tulajdonítják az emberek a gazdasági fellendülést és a rekordalacsony munkanélküliséget.

Az ANO, amelyet Babis médiabirodalma fényez, 20 százalékponttal áll a CSSD előtt, miközben valójában nincs se pártszervezete, se ideológiája vagy programja. Mindezt a vezér népies populizmusa helyettesíti.

Ismert recept

Babis éppen azzal nyomul, ami Donald Trumpot az USA elnökévé emelte. Elitellenes politikusnak tálalja magát, miközben az ország második leggazdagabb embere, a Forbes 2017-es listáján az 564. helyen 3,4 milliárd dolláros vagyonnal szerepel. A kommunista nomenklatúrában nőtt fel, 1989-ben agrokémiai üzletbe kezdett, amelyet kezdetben titokzatos külföldi partnerek finanszíroztak. Ennek segítségével gazdagodott meg.

Ugyanazt ígéri mint Trump: úgy fogja vezetni az országot, mint a cégét, amelyet lám, milyen sikerre vitt. Emellett elég gazdag ahhoz, hogy ne legyen szüksége mások - támogatók, korrumpálók - pénzére.

Eközben a szavazók egyelőre fásultan legyintenek arra a nyilvánvaló tényre, hogy pénzügyminiszteri tevékenysége összeegyeztethetetlen üzletember voltával, hogy állítólag adóelkerülő és kétes módon jutott uniós támogatásokhoz.

Végjáték

A CSSD élére került Sobotka-Zaoralek-Chovenec triumvirátus vélhetően csak arra jó, hogy a miniszterelnök osztozzon a borítékolható bukás felelősségén. A 60 éves liberális Zaoralek kormányfőjelöltként kamatoztathatja egyetemi professzori tudását és jó vitakészségét, ám hajlamos körmondatokban érvelni, amelyek nem jutnak el a szavazók tudatáig.

Így aztán nem áll erős ellenfél Babis útjában. Ha hatalomra kerül autoritáriánus hajlamai tesztelni fogják a fiatal cseh demokrácia ellenálló-képességét. Kérdés, hogy a súlyok és ellensúlyok rendszere, amely Magyarországon és Lengyelországban nem sokáig állta a populista kormányok nyomását, hogyan vizsgázik majd a cseheknél.

Nem tudjuk, mit fog csinálni akkor, amikor kormányfővé válik - mondja Jiri Pehe politikai kommentátor. Az azonban biztos, hogy ez az ember egy cseppet sem demokrata.

(Fotó: MTI/EPA/Martin Divisek)

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

atombandi, 2017.06.18 12:00

@Darabont1453:
elemzok szerint, amikor egy orszag gazdasagaban a dolgok jol mennek, akkor az emberek elkezdenek mas problemakra koncentralni, es azokat teszik prioritasba, mintha a gazdasag onnantol mar mindig jol menne. ilyenkor egy populista okor megvezet egy csomo arra hajlamos birkat, hogy majd o jol megoldja a piszlicsare dolgaikat, csak mellette szetcseszi a mukodo infrastrukturat.

ha ovatosan valtoztatna, akkor kisebbb lenne a kar, de az ilyen atszellemult isnten foldi helytartoi fullba szoktak nyomni a kretent, es hullik a forgacs. ez pedig nem tul praktikus, amikor maguk alatt vagjak a fat.

a legrosszabb, amikor a populista be is teljesiti az igereteit, lasd 100 napos program, rezsicsoki, mert onnantol sikeresen ket fele osztja a tarsadalmat es a birkak megtartjak a hatalomban, leven europa keleti vegen joval tobben vannak ilyenek...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

atombandi, 2017.06.18 11:52

@tepsi:
ez mind szep es jo, de milyen minosegu a kollektiv bolcsesseg, amikor az emberek nagyresze analfabeta, belertve a nyugdijasok nagy reszet meg a ciganyok szinte teljes palettajat? nekik a kenyer es a sor ara a meghatarozo a nyomoruk szempontjabol (lasd rezsicsokkentes) mikozben 1000 sebbol verzik az oktatas es az egeszsegugy peldaul. milyen tulmisztifikalt kollektiv bolcsesseg valaszt ehhez partot?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Darabont1453, 2017.06.17 19:40

@Warlock:
Igen-igen, ha kifogynak az érvek akkor jön a nyelvészkedés.
Igen vannak elmaradott régiók, erről írtam az elő hozzászólásomban is, csak nem mindegy, hogy mihez mérjük az elmaradást. Mondjuk az a 40% alatti adósság a cseheknél nem mutat rosszul, meg az sem, hogy egy hozzánk hasonló népesség mennyi GDP-t állít elő.De a tények nem fontosak, azért nem fizet Árpika, sőt....
Arról ne győzködj, hogy nem vagy fizetett kommentelő, mert az tényleg fölösleges....
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Warlock, 2017.06.17 19:18

@Darabont1453: "Te meg menj el Szabolcsba, Nógrádba, Dél-Somogyba és meglátod, hogy nem is annyira elmaradottak a csehek...."

Mivel rég voltál Csehországban, felhívom szíves figyelmed, hogy ott is vannak ilyen elmaradott régiók....

"Szia narancsos bér kommentelő !"

Ezt csúnyán benézted, de mivel nem vagy egyedül ezzel, meghagylak a tévhitedben, hogy örülj...: Éljen a narancs, éljen, éljen! :-)) viszont a nyelvtan:

"bér kommentelő"

bérkommentelő
"pocsojája"

aúúúúúú.... ez fájt...

Te.. Új Blama... fene azt a magyar nyelvtant, meg abc-t...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Darabont1453, 2017.06.17 18:57

Te meg menj el Szabolcsba, Nógrádba, Dél-Somogyba és meglátod, hogy nem is annyira elmaradottak a csehek....
Tudom van az a mennyiségű tudatmódosító szer, aminek a hatására a varangykirály pocsojája a földi paradicsom, de azért ez nem biztos " öcsém". Láttam megjött a repcsi a főnököddel ( Habony Árpika ) Honkongból. Hozott valami ajándékot neked ?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html