A Lengyel Állami Munkafelügyelet (PIP) riadót fújt, miután egy felmérésből kiderült, hogy az ország munkaadóinak csaknem 30 százaléka normálisnak tartja az állandó túlórákat, illetve azt, hogy nem fizeti ki az ezért járó bért a dolgozóknak - írja a Gazeta Prawna című gazdasági lap.

Ráadásul az elmúlt öt évben háromszorosára nőtt azoknak a vállalatoknak a száma, amelyek nem fizetik ki a túlórákat. A munkavállalóknak még arra sincs lehetőségük, hogy a ledolgozott plusz órákért szabadnapot kapjanak, pedig a jogszabályok ezt lehetővé teszik..

A PIP jelentése szerint összességében a cégek 28 százaléka nem fizet a pluszmunkáért bért, 33 százalékuk pedig szabadnapot sem ad ehelyett. Ezek az adatok az idei év első felében végzett ellenőrzések összesítéséből származnak.

A legtöbb munkavállaló egyébként nem szabadnapot akar cserébe a leggyakrabban szombaton lehúzott pluszműszakért, hanem pénzt szeretne. A cégek kihasználják, hogy a szabályozás nem rendezi egyértelműen, mi jár a dolgozóknak a túlmunkáért.