A tenderkiírással végleg eldőlni látszik, hogy a csehek a nukleáris energia mellett döntöttek. A CEZ ezt elsősorban azzal indokolta, hogy növelni kívánja az emissziómentes áramtermelést, és csökkenteni a barnaszén használatát. A cég számításai szerint a két új atomreaktor építése mintegy 15 évet vesz igénybe.

Jelenleg Temelínben két eredetileg orosz technológiájú, 1000 megawattos reaktor működik, amelyeket amerikai technológiával feljavítottak, azonban rendkívül gyakoriak a kisebb-nagyobb hibák, ami főleg a mindössze 60 kilométerre lévő Ausztriában kelt erős nyugtalanságot. Az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) egyik parlamenti képviselője most beperelte Csehországot és Szlovákiát az emberi jogok európai bíróságánál a tervezett nukleáris erőművi fejlesztéseik miatt. Werner Neubauer szerint ezekkel - és a Dél-Csehországba tervezett nukleáris hulladéktemetővel - a két ország megsérti az Európai Unió környezetvédelmi előírásait.

A CEZ május végén hozott létre vegyesvállalatot szlovák partnerekkel egy új, 1600 megawattos atomerőmű építésére 60 kilométerre Pozsonytól. Valószínűleg ez lenne a most kiírt tender opciós részének egyik terepe. Ugyanakkor a Slovenské Elektrárne, a legnagyobb szlovák energiatermelő, amely 66 százalékban az olasz ENEL tulajdonában van, jól halad a Nyitra közelében lévő mochovcei atomerőmű harmadik és negyedik blokkjának építésével. Mint Giancarlo Aquilanti, az erőmű fejlesztésének igazgatója közölte, a hármas blokk 2012-ben, a négyes egy évvel később kezdhet el áramot termelni. Az építési költség 2,77 milliárd euró.

Komoly reményeket fűznek Pozsonyban az orosz állami TVEL vállalathoz, amely döntés előtt áll: Ukrajnában, Csehországban vagy Szlovákiában építse fel első külföldi nukleárisfűtőanyag-gyárát. A Hospodárské Noviny című gazdasági napilap értesülései szerint a szlovákoknak tapasztalataik, meglévő és tervezett, illetve épülő atomerőműveik és hosszú lejáratú nukleáris fűtőanyag-szállítási szerződéseik miatt jók az esélyeik a versenyben.