Robbantja a benzinpiacot a forradalmi bioüzemanyag

Nemrégiben megkezdte a termelést a világ első új generációs bioetanolgyára Olaszországban. Technológiájának köszönhetően az üzem tevékenysége semmilyen formában nem korlátozza az élelmiszer-termelést.
Napi.hu, 2013. november 6. szerda, 20:11
Fotó: Napi.hu

A cellulózalapú, azaz növényi hulladék felhasználására épülő etanolgyártás többé már nem puszta álom. Itt van, megtörténik, kész arra, hogy kereskedelmi mennyiségben, nagy tömegben állítson elő üzemanyagot. Képes arra, hogy a mezőgazdasági hulladékot több millió liter minimális károsanyag-kibocsátással elégő etanollá alakítsa - lelkendezett a Financial Timesnak nyilatkozva Peder Holk Hielsen, az ipari felhasználásra szánt enzimek előállításával foglalkozó dán Novozymes vezérigazgatója.

A vállalat tagja annak a konzorciumnak, amely nemrégiben elindította a termelést az észak-olaszországi Crescentinóban lévő bioetanolgyárában, a világ első olyan üzemben, amely második generációs technológiát alkalmaz. A 150 millió euróból felépített gyár úgynevezett enzimalapú konverziója nagyjából azt a természetes folyamatot másolja le, ahogy a gombák cukorrá alakítják az erdőkben keletkező fahulladékot. Ennek megfelelően a gyártás alapanyaga nem kukorica - mint az első generációs bioetanol-gyártásban -, hanem mezőgazdaságai hulladék és egy gyorsan növő bambuszfajta.

Olasz-amerikai géniusz

Az technológia kereskedelmi szintű alkalmazását lehetővé tevő gyárat a Beta Renewables nevű cég üzemelteti, amely az olasz Mossi Ghisolfi vegyipari csoport és az amerikai TPG tőketársaság közös vállalkozása. A Novozymes tavaly vett tíz százalékot a társaságban. A Beta Renewables a GranBio-csoporttal együttműködve egy az olaszországinál nagyobb üzem építését tervezi Brazíliában, a dán cég 15-25 új generációs bioüzemanyag-gyárban akar részesedést szerezni 2017-ig.

Eközben további vállalkozások számos a Betáétól eltérő új generációs technológiára épülő üzemet indítanak be 2014-ben. Az amerikai Kior faforgácsra épülő gyárat helyezett üzembe nemrégiben - ez sem a Beta Renewables eljárását alkalmazza.

Napfelkelte

Tanúi vagyunk egy új éra születésének, a szemünk előtt játszódik le fejlett bioüzemanyagok korának kezdete - állítja Anselm Eisentraut, az International Energy Agency energetikai tanácsadó cég bioüzemanyag-kutatója. Talán nem olyan gyorsan történik meg mindez, mint amire öt évvel ezelőtt számítottunk, de végül ezt is megéltük. A folyamatot a termék árának versenyképessé tétele mellett piaci szabályozási hiányosságok és a túl bürokratikus engedélyezési eljárások lassítják.

Emellett le kell gyűrni az olajmultik ellenállását. Ezek a cégek piaci részesedésüket féltik a bioetanoltól, mit sem törődve annak viszonylag alacsony légszennyezésével. Az USA-ban az olajipar lobbizása miatt nem lehet tíz százaléknál nagyobb arányban bioetanolt tartalmazó benzint fogalmazni, Európában pedig csupán öt százalék a bekeverési arány.

Ötven százalék

Az aggódás megalapozott lehet: a második generációs bioüzemanyagokkal foglalkozók ugyanis azt állítják, hogy a mezőgazdasági termelés korlátozása nélkül - azaz csupán hulladékok, illetve az élelmiszer-termelésre alkalmatlan területeken termelt növények felhasználásával - 50 százalékra emelhetik az üzemanyagokban foglalt bioetanol arányát.

Az IEA adatai szerint 2012-ben napi 1,86 millió hordó bioüzemanyagot termeltek az első generációs gyártók. Ez nagyjából megegyezik a 2011-es termeléssel, mivel az USA kukoricatermő területeit sújtó szárazság visszavetette az amerikai bioetanol-gyártást. A szervezet becslése szerint a termelés 2018-ra napi 2,36 millió hordóra megy fel, ami a világ üzemanyag-felhasználásának négy százaléka.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Zodiakus, 2013.11.07 20:12

Az utóbbi tíz-tizenöt évben a kőolaj ára annyira drágult hogy ideje volt alternatív üzemanyagok kutatására pénzt,tudást,időt fordítani.
És ha a hír igaz,jönnek az első eredmények.
Persze az olcsóság csak addig lesz még a kormányok hülyére nem adóztatják az új üzemanyag fajtát!Remélem nem esnek túlzásba?
Magyarország,kis hazám!Megjött a vonat,szálljunk fel az elsők között.Ez számunkra jó lehetőség lenne.Mezőgazdasági melléktermékünk van bőven,viszont kőolajunk nagyon kevés.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

acdc, 2013.11.07 17:37

@hat106: Súlyosan agyhalott vagy, rajtad már Graz-ban sem lehet segíteni.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

hat106, 2013.11.07 16:04

...őőőő.
Halló!
Szeretnék egy hétüléses biodízel Dacia Lodgyt, mert jön a negyedik gyerekünk!
ÖÖÖ...
lesz rá szocpol?...zorbán ígérte!
meg Matolcsy mondta kellenek a gyerkek...igaz nem piros pöttyös, de így is jár rá szocpol?...

Önök politikai hullák...mint a lapjuk.

Felesleges volt a vezetőváltás, ha szerkesztőség maradt.
Gavra Gábor hol kapott posztot, melyik rovatban?...biztos Déri mellett.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

hat106, 2013.11.07 16:00

Robbantja a benzinpiacot a forradalmi bioüzemanyag...higgyék el!
Ezt a napi.hu mondta.
Úgy lesz és kész!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

hat106, 2013.11.07 15:59

@acdc:

Német Zsoltnak milyen autója van?...
Ha biodízel azonnal feljelenteni!!!
...ismerem a fideszes észjárást!!!

nem is az van...biodízel Rába Steigerje meg hatszáz hold állami földje...

ott temessék el szociálisan...

HaHaHa!!!

Most már fizessenek a poénjaimért...megérdemlem.
Vagy nem?...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html