Bizakodásra adhat okot Ausztrália gazdasági teljesítménye. Ez a növekedés csak tovább erősödhet, köszönhetően a recesszió enyhülésének és a növekvő kínai nyersanyag keresletnek (jelenleg Kína a legnagyobb kereskedelmi partnere az országnak) - vélik az ausztrál közgazdászok.

A 2010-es GDP várhatóan 3,25 százalékkal nő, ami ugyan elmarad a 10,9 százalékkal bővülő Kínától és az 5,9 százalékkal bővülő Egyesült Államoktól, de az adatok mögött stabilitás és jó gazdaságpolitika áll elemzők szerint.

Közgazdászok szerint a kérdés nem a növekedés fenntarthatósága, hanem az, hogy meddig erősödik az ausztrál gazdaság 2010-ben. A kilátások jók, hiszen sikerült egy év alatt több, mint 194 ezer új munkahelyet teremteni, ami további 10 ezer munkahellyel bővülhet, ha elkészül a Shell-Exxon óriásberuházás - egy 43 milliárd dolláros földgáz kitermelő komplexum.

Ausztrália munkanélkülisége 5,3 százalékos - míg Európa és az Egyesült Államok 10 százalék fölötti munkanélküliségi mutatót produkál.

A jó híreknek köszönhetően az ausztrál valuta is szárnyal, tavaly 42 százalékot erősödött az amerikai dollárhoz képest és 25 éves csúcsra érkezett az angol fonttal szemben (jelenleg egy ausztrál dollár 174,1 forintot ér). Elemzők szerint tavaly az ausztrál dollár teljesített a legjobban a gyakran használt valuták közül.