Az internet-előfizetések száma egy év alatt 472 ezerrel gyarapodott, majdnem átlépve a 2,8 milliót. A széles sávú technológiához (xDSL és kábeltévé) 57 százalékuk kötődik, ez a szolgáltatási terület 2008 vége óta négy százalékkal bővült. A már egymilliós vezeték nélküli kategória egy év alatt másfélszeresére nőtt. Az összes előfizetés egyharmada mobilinternetre szól.

A mobiltelefon-előfizetések száma egy év alatt 432 ezerrel (3,5 százalékkal) csökkent. Az állomány 2009. végén 11,8 milliós volt. Ezen belül a havidíjas előfizetések száma ugyan emelkedett, de ez nem tudta ellensúlyozni a feltöltőkártyás szegmens mintegy 802 ezres visszaesését. Száz lakosra 118 mobil-előfizetés jutott.

A mobilhálózatban a negyedév folyamán közel ugyanannyi hívást kezdeményeztek, mint az egy évvel korábbi időszakban, eközben 5 százalékkal emelkedett a mobiltelefonálással töltött összes percidő. Egy előfizetésre átlagosan 362 percnyi beszélgetés jutott. Egy hívás átlagos hossza 2,2 perc volt. A teljes évi mennyiséget tekintve a hívások száma nem növekedett, az időtartam viszont igen, majdnem 6 százalékkal.

Bár egyre több vállalkozás (köztük kábeltévé-, illetve internetszolgáltató) kínál vezetékes vonalat és hívásszolgáltatást, 2009 végén – előzetes adatok szerint – az egy évvel korábbinál 55 ezerrel kevesebb, 3,1 millió vezetékes fővonal volt üzemben, ennek 15 százaléka kábeltévés, 17 százaléka ISDN. A 100 lakosra jutó vezetékes fővonalak száma az időszak utolsó napján 31 volt.

Az összes telefonbeszélgetésre fordított idő háromnegyedét mobilkészülékekről indított hívások tették ki. A vezetékes vonalról kezdeményezett internetcélú hívások számának és időtartamának részaránya is közel a felére csökkent a 2008-as évhez képest.

Folytatódott az internetpiac bővülése: kevesebb ugyan a szolgáltató, az előfizető azonban több. A tavalyi IV. negyedévében az internetszolgáltatók száma 357 volt, 46-tal kevesebb, mint egy évvel korábban. A piac koncentrált, 18 cég tudhatja magáénak az előfizetések 90 százalékát. Az internet-előfizetések száma a 2009. év végén közel 2,8 millió volt, ez ötödével több, mint 2008 ugyanezen időpontjában.

Az internetpiac fejlődése – az egyre korszerűbb technológiák térnyerése mellett – a szolgáltatók közötti élesedő versenynek is köszönhető. Miközben a vezetékes internet két legjelentősebb típusának terjedése lelassult, a vezeték nélküli szegmens egy év alatt a másfélszeresére bővült. A nagymértékű változáshoz erőteljesen hozzájárult az egyre inkább megfizethető mobilinternet, amelynek növekedése 63 százalékos volt. Az összes internet-előfizetés harmada a mobil kategóriába tartozott, részaránya egy év alatt 9 százalékponttal növekedett.

A széles sávú interneten belül éves viszonylatban a kábelhálózatos előfizetések 9 százalékkal gyarapodtak, az xDSL-előfizetések száma kis mértékben csökkent. A széles sávú (kábeltévés- és xDSL-) internetre történő előfizetések száma egy év alatt négy százalékkal nőtt. Egyelőre nem képvisel nagy részarányt, de éves viszonylatban 1,7-szeresére bővült az egyéb – például a LAN- (optikai) internetet is magában foglaló – kategória előfizetéseinek mennyisége.

Az internetszolgáltatásokból származó nettó árbevétel a IV. negyedévben meghaladta a 34,9 milliárd forintot, ami az előfizetői akciók (például ingyenes hónapok) és a díjak mérséklődése folytán folyó áron 5 százalékkal volt kevesebb az egy évvel korábbinál. A 2009. évi teljes nettó árbevétel szinte megegyezett a 2008-as időszakéval.