Román kormányalakítás: új jelölt került elő

Sorin Grindeanu volt távközlési minisztert jelölte miniszterelnöknek a december 11-i romániai választások nyomán alakult PSD-ALDE szociálliberális parlamenti többség szerdán, miután Klaus Iohannis államfő előző nap elutasította első javaslatukat, Sevil Shhaideh volt regionális minisztert.
MTI, 2016. december 28. szerda, 18:03
Fotó: MTI/EPA

A bánsági Karánsebesen (Caransebes) született Grindeanu 41 éves, a temesvári tudományegyetem matematika szakán szerzett informatikusi oklevelet, korábban Temesvár alpolgármestere volt, jelenleg pedig a Temes megyei önkormányzat elnöke.

A politikus 2014 decemberétől a Ponta-kormány 2015. novemberi lemondásáig vezette a bukaresti távközlési tárcát.

Liviu Dragnea, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke az ország stabilitására hivatkozva indokolta, hogy - korábbi fogadkozásai ellenére - azért javasol a koalíció második és "utolsó" miniszterelnök-jelöltet, mert az országnak stabilitásra van szüksége, és el akarják kerülni a politikai válságot.

A PSD elnöke a koalíciós pártvezetők közös sajtóértekezletén elmondta: semmilyen hivatalos indoklást nem kapott az államfőtől, miért utasította el Shhaidehet, aki - állítása szerint - már halálos fenyegetéseket is kapott, miután a sajtó "sárba taposta" hírnevét. A román jobboldali médiában általánossá vált az a feltételezés, hogy a muzulmán kisebbséghez tartozó Shhaideh jelölését a szíriai származású férjével kapcsolatos nemzetbiztonsági aggályok miatt utasította el az államfő.

Calin Popescu Tariceanu, a liberális ALDE társelnöke szerint ha Iohannis a koalíció második javaslatát is elutasítja, akkor bebizonyosodik, hogy minden áron meg akarja akadályozni egy szociálliberális kormány beiktatását, ami az egyértelmű választói akarat semmibe vételét jelentené. Ez már nyilvánvaló alkotmánysértés lenne, és elkerülhetetlenné válna, hogy a parlamenti többség felfüggessze az államfőt hivatalából - figyelmeztetett Tariceanu.

A sajtóértekezleten a PSD-ALDE koalíció vezetői ismét szóba hozták, hogy a miniszterelnöki tisztség valójában Dragneát illetné meg, aki azért nem kérhette magának a posztot, mert priusza van. Dragnea korábbi nyilatkozataiból egyértelművé vált, hogy pártvezetőként ellenőrzése alatt akarja tartani a kormányt, mondván, hogy a választók az általa megjelenített PSD-programnak szavaztak bizalmat, és az ő politikai felelőssége, hogy azt be is tartassa.

Arra a kérdésre, hogy Grindeanu kormányfői megbízatása esetén "alárendeltje" lesz-e Dragneának, maga a jelölt "igennel" válaszolt, hozzátéve magyarázatként, hogy "Dragnea a PSD elnöke". Dragnea nem tartotta valószínűnek, hogy Romániában még idén beiktathatják az új kormányt, mert ha erre sort is keríthetnének péntekig, az új kabinetnek már nem lenne alkalma idén döntéseket is hozni.

HOZZÁSZÓLÁSOK