Románia hiánycél-enyhítést kér az IMF-től

A vártnál mélyebb recesszió miatt 4,6-7 százalék lehet az áht-hiány.
NAPI, 2009. augusztus 2. vasárnap, 16:10
Fotó:

Romániában a hazai össztermék (GDP) 2,7 százaléka volt az államháztartás hiánya az év első felében, összhangban a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) kötött megállapodással. A recesszió sújtotta ország így is enyhítést kér az IMF-től a hiány nagyságára vonatkozóan tekintettel arra, hogy a korábban vártnál jobban fog zsugorodni az idén a gazdaság.

A vasárnap ismertetett adatok szerint a bevétel 77,3 milliárd lej (25,92 milliárd dollár) volt: a személyi jövedelemadóból származó bevétel 8,2 százalékkal nőtt, a társasági adóból származó bevétel 8 százalékkal csökkent. A kiadások 5,6 százalékkal nőttek, 91,7 milliárd lejre.

Románia GDP-je idén akár 8 százalékkal is csökkenhet, és nem 4,1 százalékkal, ahogyan az IMF-fel legutóbb jósolták. Ezért a román kormány arra kéri a múlt héten szerda óta Bukarestben tárgyaló IMF-küldöttséget, hogy állapodjanak meg egy 4,6-7 százalék közötti államháztartási hiánycélban erre az évre.

Románia márciusban, az IMF szervezésében, 19,95 milliárd eurós készenléti hitelkeretet kapott a nemzetközi pénzintézetektől és az Európai Uniótól.

HOZZÁSZÓLÁSOK