A nemzetközi hitelminősítő indoklása szerint a fogyasztási adó emelésének kijelölt időpontja jövő április lett volna, ám a japán kormány ezt a minap 2019 októberéig elhalasztotta. Ez már a második halasztás volt, mivel a fogyasztási adó emelését a kormány eredetileg tavaly októberre tervezte.

A Fitch londoni elemzői szerint a japán államadós-besorolás kilátásának rontása mindenekelőtt azt tükrözi, hogy csökkent a cég bizalma a költségvetési konszolidáció melletti japán kormányzati elkötelezettségben.

A fogyasztási adó emelése fontos eleme volt a japán kormány költségvetési konszolidációs stratégiájának, amelynek célja az elsődleges államháztartási egyenleg egyensúlyba hozása a 2020-2021-es pénzügyi évig a GDP-hez mért 3,3 százalékos tavalyi hiány után - áll a Fitch elemzésében. A cég számításai szerint a fogyasztási adó emelése önmagában a GDP-érték hozzávetőleg 0,8 százalékával egyenlő mértékben csökkentette volna a deficitet. A Fitch Ratings most már egyáltalán nem számít arra, hogy a japán kormány emelni fogja ezt az adót.

A hitelminősítő ennek alapján felülvizsgált előrejelzése szerint a GDP-arányos bruttó államadósság-ráta a 2016 végére várt 245 százalékról évente 1-2 százalékponttal emelkedik a 2024-ig tartó előrejelzési időszak végéig. Eddigi prognózisa azt valószínűsítette, hogy az adósságráta 2020-ban 247 százalékon tetőzik.

A Fitch nem először hajt végre negatív minősítési lépést a fogyasztási adó emelésének halasztása miatt. Tavaly ugyanezzel az indokkal Japán hosszú futamidejű külső és hazai szuverén adósságállományának besorolását az addigi A pluszról egy fokozattal a jelenleg érvényes A-ra rontotta. Az új osztályzatra a cég akkor stabil kilátást adott; ezt rontotta most negatívra.

A Fitch Ratings szerint a pénzügyi szolgáltatási körön kívüli hazai szektorok bruttó pénzügyi eszközállománya 2015 végén az éves GDP-érték 707 százalékának felelt meg, a hivatalos devizatartalék május végén 1254 milliárd dollár volt.

A másik két nagy hitelminősítő egy fokozattal jobb szuverén besorolást tart érvényben Japánra, mint a Fitch. A Standard & Poor's A plusz, a Moody's Investors ugyanennek megfelelő A1 osztályzattal és egyaránt stabil kilátással tartja nyilván a japán államadósságot.