Rosszabbul élnek a román vendégmunkások

Több mint 42 milliárd eurót küldtek haza otthon maradt családtagjaiknak a külföldön dolgozó román vendégmunkások az utóbbi tíz évben - közölte csütörtökön a Gandul.info hírportál.
MTI-Eco, 2014. március 27. csütörtök, 19:25
Fotó: Reuters

A román statisztikai intézet adatai szerint 1989 óta több mint hárommillióval csökkent Románia állandó lakossága: a fogyáshoz 77 százalékban a kivándorlás járult hozzá. Az utóbbi negyedszázadban több mint 2,3 millió román állampolgár ment nyugatra dolgozni a jobb megélhetés reményében, közülük minden második (46 százalék) Olaszországban telepedett le.

A román vendégmunkások második kedvenc célországa Spanyolország (34 százalék). A kitelepülők 7 százaléka Németországban, 4 százaléka pedig Nagy Britanniában keresett új egzisztenciát. Magyarországra a romániai kivándorlók három százaléka (mintegy 70 ezer ember) érkezett.

Mivel főleg az aktív korosztály hagyja el az országot, Romániában az utóbbi negyed évszázadban 38-ról 41 évre emelkedett az átlagéletkor.

A kivándorlók legnagyobb hulláma (csaknem félmillió ember) az ország európai uniós csatlakozásának évében, 2007-ben hagyta el Romániát. 2012-ben az emigránsok száma már nem haladta meg a bevándorlókét.

A román vendégmunkások az otthoni éves nettó átlagbér (3600 euró) mintegy ötszörösét keresik egy év alatt Spanyolországban (17 ezer euró), illetve Olaszországban (19 ezer euró). Ezért a legtöbben azt követően sem tértek haza, hogy a gazdasági válság nyomán Olaszországban 12 százalékra, Spanyolországban pedig 26 százalékra emelkedett a munkanélküliség.

A külföldön dolgozó román vendégmunkások helyzetének rosszabbodása a hazaküldött pénzmennyiségben mérhető le: míg 2008-ban 6,6 milliárd eurót, tavaly már csak 3,6 milliárd eurót tudtak hazaküldeni a hátrahagyott családtagoknak - derült ki a Gandul.info összeállításából.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

troll, 2014.03.28 07:40

42 milliárd nem sok, ez évi 4,2 milliárd, ami a román gdp mindössze 2-3 %-a.
ugyanakkor otthon hiányoznak a termelésből, adófizetésből.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

juliann, 2014.03.27 19:55

Még tudják küldeni !!!
Amit ünnepnapok,szabadságok kihasználásával személyesen vittek ,arról nem szól a """statisztika""" !!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html