Átkozottak, ha cselekszenek, és átkozottak ha nem tesznek semmit - véli Nouriel Roubini a kormányzati ösztönzőprogramok kapcsán. A Financial Timesban megjelent véleménye szerint, a kormányok ördögi körbe kerültek a fiskális és monetáris lazítással: ha nem élnek a stimulálusokkal, képtelenek kihúzni a recesszióból a gazdaságokat, viszont az ellenkező eset sem járható út, mert a megnövekedett deficitek hátráltatják későbbiekben a gazdaságok talpraállását.

A pénzügyi válságot megjósló amerikai professzor szerint a világgazdaság 2009 második felében kezdhet el kilábalni a visszaesésből és véleménye szerint a gazdasági pálya U alakú lesz, de a W típusú dinamikának is nagy az esélye. (Lényegében ugyanezt monta nemrégiben a Les Echosban megjelent cikkében is.)

A munkanélküliség további növekedése, a hitelezési korlátok, a folyó fizetési mérleghiányok nyomán fellépő fogyasztáscsökkenés, a továbbra is sérülékeny pénzügyi rendszer, az alacsony nyereségesség és a költségvetési hiányok mind az U alakú pályát támasztják alá, de a W mellett is van két érv. Az egyik a már említett gazdaságpolitikai paradoxon, a másik az energia- és élelmiszerárak további növekedése: véleménye szerint ezek nagyobb mértékben emelkednek, mint ahogy a gazdasági fundamentumok ezt megengednék és ráadásul a spekulánsok is tovább lendíthetnek az árakon.