Mivel az ösztönzők már nem élénkítik a gazdaságok, a növekedés megállhat az év további részében, visszatérhet a recesszió érzése - mondta Nouriel Roubini a CNBC-nek.

A közgazdász szerint technikai W-alak talán nem alakul ki, ez azonban nem számít - a jelenlegi csekély GDP-növekedésről szóló konszenzust is alulmúlják majd az adatok, és ez már önmagában több problémát jelent majd a piacok számára.

Egy ördögi kör alakulhat ki azzal, hogy negatív meglepetést okoz a gazdaság: a részvénypiacok korrekciója mellett a kamatfelárak emelkedésére számít Roubini. A negatív hatások nem kerülik majd el a fogyasztást és a tőkebefektetést, a tőkeköltségek pedig emelkedni fognak.

Mindezek újabb sokkot okozhatnak a gazdaságban, újabb ördögi kör alakul ki - fogalmazott Roubini, hozzátéve: a harmadik negyedéves amerikai GDP növekedés minden bizonnyal közelebb lesz az 1 százalékhoz, mintsem a 2,5 százalékos jelenlegi konszenzushoz.

A közgazdász úgy véli, a munkabéreket terhelő adók és járulékok csökkentésére lenne szükség, amit a vagyonosabbakra kivetett adó kompenzálhatna - ez a lépés képes lenne növekedést generálni a fogyasztás élénkítésével, növelve a munkaerő iránti keresletet.