A fejlődő világ vezető országai, Brazília, Oroszország, India, Kína és Dél-Afrika (BRICS) saját fejlesztési bank létrehozásáról tárgyalnak majd a dél-afrikai Durbanban március 26-27-én sorra kerülő csúcstalálkozójukon, a világ "korosodó" pénzügyi rendszere megújításának felgyorsítása érdekében - közölte hétfőn a Bloomberg üzleti hírportál.

A világ lakosságának 40 százalékát képviselő országcsoport tavalyi csúcstalálkozóján, Újdelhiben adott megbízást megvalósíthatósági tanulmány készítésére egy fejlődő országokban fejlesztési projekteket finanszírozó közös bank létesítéséről.

A BRICS vezetői a bank kezdőtőkéjének a nagyságát vitatják meg a jövő héten, de konkrét összegről valószínűleg nem születik döntés. Bár Oroszország kezdetben országonként 10 milliárd dolláros hozzájárulást tartana szerencsésnek.

"Jobb lesz kicsivel kezdeni" - fogalmazott Vlagyimir Putyin elnök afrikai különmegbízottja, Mihail Margelov egy március 15-i moszkvai interjúban. "Célunk az elöregedett nemzetközi pénzügyi rendszer átalakítása" - mondta.

A fejlődő világ saját fejlesztési bankjának létrehozása illeszkedik a BRICS csoport törekvéséhez, hogy növekvő világgazdasági jelentőségének megfelelő súllyal vehessen részt a nemzetközi intézmények döntéseinek befolyásolásában is.

A Kreml weboldalán hétfőn közzétett közlemény szerint Hszi Csin-ping, a kínai népköztársaság elnöke a durbani csúcstalálkozó előtt március 22-24-én Moszkvába látogat, hogy megvitassa Vlagyimir Putyin elnökkel a különböző nemzetközi szervezeteken belüli, közöttük a BRICS csoportbeli együttműködési lehetőségeket.

A BRICS csoport öt tagja Durbanban közös stratégiai érdekeik mentén keretszerződést ír alá infrastrukturális, energiaipari és távközlési beruházási projektekről. Megállapodás jöhet létre a tőzsdei kereskedelmi platformok egységesítéséről is.